W grudniu 2019 r. w Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego w Kutnie podsumowano projekt Erasmus + „Mobilni technicy w nowoczesnej Europie”. Wzięło w nim udział 30 uczniów z klasy IIIa i IIIb Technikum Zawodowego – technik żywienia i usług gastronomicznych. W dniach 30 września – 25 października 2019r. młodzież wraz z opiekunami przebywała w malowniczym miasteczku Reggio Emilia we Włoszech, Uczniowie odbywali praktyki w lokalach gastronomicznych – barach, restauracjach i pizzeriach, gdzie odkryli tajniki sporządzania tradycyjnych włoskich potraw. Pobyt we Włoszech dał im także możliwość poznania tradycji i kultury mieszkańców tego kraju, zdobycia nowych umiejętności zawodowych oraz przełamania bariery językowej. Dla młodzieży przygotowano również wiele atrakcji, np. zwiedzanie Mediolanu, Verony, czy warsztaty produkcji sera parmegiano reggiano w Red Cow Consorzium. Była to także doskonała okazja do integracji całego zespołu. Uczniowie wrócili z praktyk bogatsi o nowe umiejętności zawodowe, pełni pozytywnych wrażeń i z bagażem doświadczeń.

(3)_Strona_2.jpg)
(3)_Strona_3.jpg)
(3)_Strona_4.jpg)
(3)_Strona_5.jpg)
(3)_Strona_6.jpg)
(3)_Strona_7.jpg)
(3)_Strona_8.jpg)
















.jpg)



Podsumowanie praktyk zawodowych we Włoszech
Dla 58 uczniów Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie dobiegł końca trwający dwa lata projekt „Europejski staż zawodowy przepustką do sukcesu na rynku pracy” przy wsparciu programu Unii Europejskiej ERASMUS+. Młodzież podsumowała swoje tegoroczne praktyki zawodowe we Włoszech, w ramach których podnosiła swoje kompetencje zawodowe, społeczne i organizacyjne. Na zagraniczne praktyki wyjechali uczniowie klas II i III Technikum Zawodowego: technik eksploatacji portów i terminali, technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Wyjazd był dla uczniów wymagający, ale też bardzo atrakcyjny. Przez cztery tygodnie musieli na co dzień posługiwać się językiem angielskim oraz włoskim i samodzielnie radzić sobie w różnych sytuacjach. Dla uczestników stażu przygotowano wiele wycieczek krajoznawczych. Młodzież miała możliwość poznać kulturę i obyczaje Włoch, nauczyć się języka włoskiego, poznać włoską kuchnię oraz rówieśników z innych państw Europy. Doświadczenia przywiezione z Włoch są niepowtarzalne, a recenzje pracodawców niewątpliwie ułatwią uczniom znalezienie pracy. Okazja do zdobycia kolejnych doświadczeń nastąpi już niedługo, ponieważ w przyszłym roku uczniowie „Troczewskiego” odbywać będą praktykę zawodową w Grecji.






.JPG)
.jpg)
.jpg)
.jpg)




.jpg)





.jpg)
EUROPEJSKI STAŻ ZAWODOWY PRZEPUSTKĄ DO SUKCESU NA RYNKU PRACY. Uroczyste rozdanie "Europassów"
--
30.04.2019r.
Lista główna kandydatów zakwalifikowanych do projektu
„Europejski staż zawodowy przepustką do sukcesu na rynku pracy”
lp.
|
imię i nazwisko
|
1.
|
Marika Kołodziejska II
|
2.
|
Sandra Łukaszewicz II
|
3.
|
Natalia Rędzikowska II
|
4.
|
Weronika Sobolewska I
|
5.
|
Luiza Latowska II
|
6.
|
Magdalena Cicherska I
|
7.
|
Tymoteusz Kaszubski II
|
8.
|
Mateusz Rubciak I
|
9.
|
Agata Grzybowska II
|
10.
|
Damian Tomczak I
|
11.
|
Anna Jaroszewska II
|
12.
|
Jakub Mikołajczyk II
|
13.
|
Wiktoria Gruszka I
|
14.
|
Nikodem Kuź I
|
15.
|
Liwia Marciniak II
|
lp.
|
imię i nazwisko
|
1.
|
Bartosz Buczyński I
|
2.
|
Maciej Byczkowski II
|
3.
|
Eryk Frydrysiak I
|
4.
|
Dawid Szadkowski I
|
5.
|
Sandra Frontczak II
|
6.
|
Wiktoria Jatczak II
|
7.
|
Dagmara Lewandowska I
|
8.
|
Anna Kubiak I
|
9.
|
Natalia Łukasiak II
|
10.
|
Oskar Dzierzba I
|
11.
|
Alicja Turkawa II
|
12.
|
Jakub Wiwała II
|
13. |
wstecz |
|