środa, 14 listopada 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2401576
Dzisiaj: 151
IP: 54.91.203.233

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Walentynki w "Troczewskim"
„Dzień radosny zaświtał w złotej zorzy iskierce, przyjmij więc w podarunku walentynkowe serce.” W dniu 14 lutego 2018 r. cała społeczność szkolna wzięła udział w spotkaniu walentynkowym. Klasa II Technikum Zawodowego – technik hotelarstwa, pod kierunkiem p. Izabeli Kowalik, przygotowała przedstawienie – współczesną wersję historii miłosnej Romea i Julii Williama Shakespeara na podstawie scenariusza „Miłość niejedno ma imię”. Jak zwykle mogliśmy liczyć na uczniów klasy IV Technikum Zawodowego – technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy czuwali nad oprawą techniczną, czyli Doriana Pietruszkę i Bartłomieja Smakowskiego. Ponadto, wszyscy nauczyciele otrzymali drobne upominki – piernikowe serduszka – niespodziankę przygotował Samorząd Uczniowski wraz z opiekunami: p. Kariną Karasińską- Pirowską i p. Małgorzatą Nowak- Kaczorkiewicz. Następnie przyszedł czas na konkursy: - dopasowanie miłości do tytułów utworów; - narysowanie kartki walentynkowej na czas; - taniec w parach z balonem. W szczególności ostatnia konkurencja przypadła nam do gustu, śmiechu było co niemiara… Rozstrzygnięty został także konkurs na najpiękniejszą kartkę walentynkową – zwycięzcą został Kamil Rosiak – uczeń klasy IV Technikum Zawodowego – technik hotelarstwa. Do udziału w konkursach zachęciły uczniów atrakcyjne nagrody: talony na jednorazowe zwolnienie z niezapowiedzianej kartkówki lub odpowiedzi do wykorzystania w II półroczu roku szkolnego 2017/2018.
autor: Karolina  2018-02-14        Skomentuj 0

Wielki Test Historyczny KUTNO-LUDZIE, HISTORIA, ZABYTKI rozstrzygnięty!
13 lutego 2018 r. w Urzędzie Miasta Kutno nastąpiło uroczyste wręczenie nagród zwycięzcom Wielkiego Testu Historycznego KUTNO-LUDZIE, HISTORIA, ZABYTKI zorganizowanego przez Muzeum Regionalne w Kutnie pod patronatem Prezydenta Miasta Kutno. II miejsce w tym konkursie zajęła uczennica klasy II TZ technik hotelarstwa Paulina Konwerska, natomiast tuż za podium znalazł się uczeń klasy II TZ technik żywienia i usług gastronomicznych Kacper Andrzejczak. Nagrodzeni uczniowie otrzymali dyplomy i karty podarunkowe. Za przygotowanie młodzieży odpowiedzialny był pan Grzegorz Wojtasiak.
Gratulujemy!
autor: Karolina  2018-02-13        Skomentuj 0

Konkurs
autor: Mirek  2018-02-02        Skomentuj 0

Warsztaty kulinarne
    W dniu 29 stycznia 2018r. w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne dla dzieci z Młodzieżowego Domu Kultury.  Dzieci w wieku 8 – 12 lat uczestniczyły w zajęciach z pieczenia ciasteczek. Podzielone były na 4 grupy. Każda ekipa miała swojego opiekuna – uczennice z klasy Ia TZ – technik żywienia i usług gastronomicznych oraz swój przepis na wypieki. Pierwsza  drużyna piekła ciasteczka owsiane z pysznym dodatkiem zdrowych bakalii, druga – przygotowała muffinki śmietankowo-kakaowe, trzecia – ciasteczka kruche a ostatnia czwarta – ciasteczka marchewkowe. Dzieciaki z wielkim zapałem i zaangażowaniem wykonywały zadania. Przy okazji było dużo śmiechu i radości. Wszystkie ciasteczka  udały się znakomicie. Pod koniec warsztatów zrobiliśmy głosowanie na najsmaczniejszy wypiek. Bezkonkurencyjne okazały się ciasteczka owsiane.
Warsztaty poprowadziła p. Mariola Dębowska.   
Tego samego dnia równolegle dzieci uczestniczyły także w zajęciach z carvingu, czyli tworzenia dekoracji z warzyw i owoców. Wykonywały bałwanka z jaj, pingwinka z oliwek, kwiaty z pora czy delfinka z banana.  Dekoracje robiły z wielką precyzją i zaangażowaniem.
Zajęcia te poprowadziła p. Joanna Andrzejewska.
Mamy nadzieję, że to był miły początek ferii dla dzieci z MDK Kutno!!!
autor: Mirek  2018-02-02        Skomentuj 67

Warsztaty bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia
W piątek 19 stycznia 2018 r. w naszej szkole uczniowie klasy VII Katolickiej Szkoły Podstawowej, wraz z pedagogiem szkolnym panią D. Wielgus, uczestniczyli w Warsztatach bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia. Uczestnicy zostali zapoznani z ideą żywienia według nowej piramidy żywienia i aktywności fizycznej oraz warunkami przygotowania bezpiecznej żywności. Z pełnym zaangażowaniem przygotowywali smoothies z gruszek, pomarańczy i szpinaku, świeżo wyciskany sok z marchwi i jabłek oraz jogurt naturalny wzbogacony dodatkiem owoców i produktów pełnoziarnistych. U progu wyboru kolejnego etapu kształcenia siódmoklasiści zwiedzili szkołę oraz zostali poinformowani o kierunkach kształcenia. Warsztaty przygotowała i prowadziła p. Elżbieta Olejniczak wraz z uczennicami klasy I i II TZ – technik żywienia i usług gastronomicznych: O. Pawlak, P. Deką, N. Kaletą, Z. Tomasik, K. Włodarczyk, N. Stępień.
autor: Karolina  2018-01-22        Skomentuj 0

Szkolenie Barmańskie w „Troczewskim”
17 stycznia 2018 roku w „Troczewskim” odbyło się szkolenie barmańskie przeprowadzone przez Brand Ambasadora firmy Monin - Pawła Jaworskiego. Współpraca z firmą trwa od 5 lat i było to już trzecie szkolenie tego typu dla młodzieży naszejszkoły. W szkoleniu uczestniczyła grupa około 50 osób, wśród których byli reprezentanci różnych klas ZSZ Nr 2 oraz zaproszeni gimnazjaliści. Przedstawiciel firmy Monin zaprezentował syropy, puree, koncentraty, bazy i sosy używane w gastronomii oraz różnorodne możliwości praktycznego zastosowania tych produktów w barmaństwie. Uczniowie mieli również możliwość sprawdzić swoje umiejętności, stojąc za barem. Chętni mogli wcielić w życie swoje pomysły na drinki z wykorzystaniem produktów Monin. Szczególnie aktywni uczestnicy szkolenia zostali wynagrodzeni drobnymi prezentami od firmy sponsorującej szkolenie. Dzięki spotkaniu zainicjowanemu przez nauczyciela przedmiotów zawodowych, Ewę Żydowo, młodzież poznała podstawy sztuki barmańskiej, a ci, którzy odkryli w sobie pasję, dostali zaproszenia na szkolenie Master Monin.
autor: Karolina  2018-01-18        Skomentuj 6

Pracownicy naukowi Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w murach „Troczewskiego”
W dniu 17.01.2018 roku w murach „Troczewskiego” podpisana została umowa dotycząca objęcia patronatem naukowym Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu uczniów kształcących się w zawodzie technik technologii żywności oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Podpisania porozumienia dokonali dyrektor szkoły Urszula Macioszczyk oraz z ramienia uczelni dr inż. Tomasz Szablewski, reprezentujący Panią Dziekan Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu - dr hab. Bożenę Danyluk. Umowa umożliwia uczniom uczestnictwo w wykładach oraz zajęciach realizowanych na terenie Wydziału, wykładach otwartych, np. z ramienia Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych i Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów, jak również realizację zajęć dydaktycznych na terenie szkoły prowadzonych przez pracowników naukowych uczelni. Młodzież naszej szkoły i zaproszeni goście - uczniowie klas III gimnazjum - wysłuchali wykładów: „Karp czy panga” oraz „Jajo - fenomen życia” wygłoszonych przez prof. dr hab. Piotra Koniecznego i dr inż. Tomasza Szablewskiego z Katedry Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem. Wykład poprzedziła krótka prezentacja Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu. Inicjatorem spotkania była Julita Ryś - kierownik szkolenia praktycznego.
autor: Karolina  2018-01-18        Skomentuj 52

Zaproszenie od Dickensa - wycieczka do Łodzi
Dnia 15.01.2018 r. w odpowiedzi na zaproszenie Krakowskiej Agencji Artystycznej uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w przedstawieniu teatralnym „Opowieść wigilijna” w Teatrze Muzycznym w Łodzi. Młodzież miała wielką przyjemność obejrzeć adaptację teatralną jednego z najsłynniejszych dzieł Charlsa Dickensa o magii Świąt Bożego Narodzenia. Wśród bajkowej, urokliwej teatralnej scenografii na scenie wystąpili znani i lubiani aktorzy. Po uczcie duchowej przyszedł czas na wzmocnienie sił fizycznych w parku trampolin Saltos. Zabawa była przednia.
Galeria
autor: Karolina  2018-01-16        Skomentuj 76

Bal Studniówkowy 2018
"Zawżdy tak to bywało, Gdy 100 dni nauk zostało, Wielce godni żakowie, Biesiadowali na zdrowie!" 13 stycznia 2018 roku dla uczniów klas IV Technikum Zawodowego: technik hotelarstwa, kelner, technik technologii żywności oraz technik żywienia i usług gastronomicznych po prawie czterech latach zmagań z nauką nadszedł długo oczekiwany czas studniówki. Spotkanie to mało charakter wyjątkowy. Przed uczniami 100 dni do najważniejszego, jak do tej pory, sprawdzianu z wiedzy i dojrzałości - do egzaminu maturalnego. Bal rozpoczął, zgodnie z tradycją o godzinie 20, wspólnie odtańczony staropolski polonez, po którym Marika Podorska, Paulina Puchalska oraz Emil Kopański mieli zaszczyt powitać wszystkich zgromadzonych gości. Następnie pani dyrektor Urszula Macioszczyk oficjalnie rozpoczęła studniówkę, życząc, by tego uroczystego wieczoru odłożyć na bok wszelkie troski i zmartwienia, by udziałem młodzieży stała się dobra zabawa i pełna niezapomnianych wrażeń noc. Wręczając symboliczne kwiaty, uczniowie podziękowali dyrekcji szkoły, wychowawcom: pani Katarzynie Goszczyńskiej i pani Elżbiecie Golis oraz pozostałym pedagogom za przekazaną wiedzę, za trud włożony w nauczanie, za wyrozumiałość i życzliwość. Z gorącymi podziękowaniami młodzież zwróciła się też do licznie przybyłych na uroczystość rodziców, doceniając ich zaangażowanie w przygotowanie studniówki. W imieniu rodziców wystąpiła pani Barbara Rosiak podkreślając, że wybór Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego był najlepszym, jakiego mogły dokonać ich dzieci. Część oficjalną uroczystości zakończył przepięknie odtańczony walc, do którego, już tradycyjnie, przygotowała młodzież pani Joanna Zielińska. Później już tylko taniec i zabawa do białego rana, przerwana na chwilę o północy, gdy na salę w blasku świec wniesiony został przygotowany przez uczniów klas młodszych niezwykły tort. Była to niezapomniana noc. Wspólnie spędzony czas z pewnością pozostanie w pamięci uczestników na długo. Uczniowie klas czwartych już za kilkadziesiąt dni pożegnają się ze szkołą, każdy z nich pójdzie w swoją stronę, a wielu z nich zapewne nigdy się już nie spotka. Przyszli maturzyści powtarzali jednak: „Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr Antoniego Troczewskiego - nasza szkoła pozostanie dla nas na zawsze miłym wspomnieniem z lat młodości".
Galeria
autor: Karolina  2018-01-14        Skomentuj 6


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl