czwartek, 20 września 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2337375
Dzisiaj: 710
IP: 54.92.164.184

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Walka o Tron – Larp historyczny
Fundacja Budzenie Pasji i Muzeum Regionalne w Kutnie przeprowadziły ostatni już etap historycznego Larpa – Walka o Tron 1733. W Kutnowskim Domu Kultury młodzież ostatnich klas gimnazjów i pierwszych klas szkół ponadgimnazjalnych odgrywała tym razem role uczestników Sejmu Walnego dla wyboru władcy Polski. Uczniowie naszej szkoły występowali jako przedstawiciele Warmii i Prus, reprezentując zarówno szlachtę, jak i mieszczan. Liwia Marciniak z kl. I TZ technik hotelarstwa, występująca jako armator gdański, w tej edycji uzyskała maksimum punktów i zostawiła daleko w tyle wszystkich innych uczestników tej edukacyjnej zabawy. Jako jedna z najlepszych otrzymała wiele nagród rzeczowych oraz czeka ją wycieczka do Gdańska do Muzeum II Wojny Światowej.
Galeria
autor: Karolina  2017-12-11        Skomentuj 0

Udział uczniów w Konkursie Historycznym „Żołnierze wyklęcie – obudźcie Polskę
Po raz kolejny młodzież naszej szkoły wzięła udział w Konkursie Historycznym „Żołnierze wyklęcie – obudźcie Polskę” organizowanym przez parlamentarzystów ziemi łódzkiej. W etapie szkolnym zwyciężył Mateusz Ciszewski z kl. III TZ technik żywienia i usług gastronomicznych przed Weroniką Wolską z kl. III TZ technik hotelarstwa i Maciejem Byczkowskim z kl. I TZ technik eksploatacji portów i terminali. Cała trójka przeszła do etapu regionalnego, który odbędzie się na początku II semestru w jednostce wojskowej w Leźnicy Wielkiej.
Gratulujemy!
Galeria
autor: Karolina  2017-12-11        Skomentuj 0

Warsztaty ozdabiania pierników
W Mikołajki 6 grudnia 2017 r. klasa I A TZ technik żywienia i usług gastronomicznych gościła uczniów Szkoły Podstawowej Nr 1. Trzecioklasiści wzięli udział w warsztatach, dekorując pierniczki upieczone wcześniej przez młodzież. Nad przebiegiem zajęć czuwała p. Monika Gasik.
autor: Karolina  2017-12-11        Skomentuj 0

Seminarium branżowe dla nauczycieli sektora hotelarsko-gastronomiczno-turystycznego
W dniach 5-6 grudnia 2017 r. odbyło się kolejne szkolenie z cyklu seminariów branżowych dla nauczycieli i pracodawców sektora hotelarsko-gastronomiczno-turystycznego. Przy udziale przedstawicieli Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi spotkali się w Warszawie nauczyciele z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowała p. Beata Michałkiewicz. Konferencja dotyczyła konsultacji zmian w kształceniu zawodowym, zasad egzaminowania w zakresie zawodu i kwalifikacji oraz szczegółowej struktury podstawy programowej. Dużym zainteresowaniem cieszyło się wystąpienie Karola Okrasy, który opowiadał o zawodzie kucharza i na przykładzie swojego doświadczenia podkreślał znaczenie praktycznej nauki zawodu. Istotnym walorem konferencji była dyskusja nauczycieli dotycząca zakresu treści podstaw programowych kształcenia w zawodach, które będą realizowane od 1 września 2019 r.
Galeria
autor: Karolina  2017-12-11        Skomentuj 0

Adrianna Pęgowska z kl. II ZSZ kucharz uznana za OSOBOWOŚĆ KONKURSU GASTRONOMICZNEGO!
Za nami udział w IX Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”. Uczniowie z kl. II ZSZ kucharz: Adrianna Pęgowska i Artur Witczak przygotowywani przez nauczyciela - panią Emilię Durkę poradzili sobie z ogromnym stresem, jaki towarzyszył im w trakcie przygotowywania swoich potraw. Adrianna i Artur wrócili szczęśliwi i docenieni przez wybitnych kucharzy. Uczniowie otrzymali medale, dyplomy i nagrody książkowe. Oprócz tego Adrianna Pęgowska otrzymała nagrodę za OSOBOWOŚĆ KONKURSU, którą przyznali jej kucharze i Burmistrz Dzielnicy Śródmieście M. St. Warszawy. Uczennica otrzymała puchary, mikser i blender kuchenny. Uczniom życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.
autor: Karolina  2017-12-10        Skomentuj 0

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Junior 2017
Finał Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Junior 2017 odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Warszawie. Uczniowie zmierzyli się w kategorii Long Drink, przygotowując na scenie koktajle bezalkoholowe zgodnie ze sztuką barmańską i swoimi autorskimi recepturami na bazie produktów MONIN. W konkursie brali udział uczestnicy z 28 szkół z całej Polski. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwało Stowarzyszenie Polskich Barmanów oraz Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów. Wyselekcjonowani sędziowie oceniali młodych barmanów pod względem technicznym, a Jury jawnie, w stylu włoskim, oceniało koktajle pod względem smaku, zapachu i wyglądu. Honorowy patronat nad konkursem objęły: Ambasada Francji oraz Izba Handlowa Francusko-Polska. W konkursie uczestniczyła zawodniczka z Austrii, nadając imprezie charakter międzynarodowy. Naszą szkołę reprezentowała Julia Bojdoł z klasy III TZ technik hotelarstwa. Julia zdobyłą 10. notę punktową. Jak na pierwszy występ, po krótkim przygotowaniu i różnych trudnościach napotkanych po drodze, wynik należy uznać za satysfakcjonujący. Julia zdaje sobie sprawę, że praktyka czyni mistrza. Przed dalszymi ewentualnymi występami zapowiada, że poświęci więcej czasu na doskonalenie techniki za barem. Gratulujemy występu i życzymy wytrwałości w pracy nad recepturami i techniką pracy w miksologii.
autor: Karolina  2017-12-09        Skomentuj 0

Podium dla Julii Bojdoł w III Ogólnopolskiej Olimpiadzie Kawy
8 grudnia 2017 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORA METAL w Warszawie odbył się finał IX Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2017” i III Ogólnopolskiej Olimpiady Kawy. Konkurs w ramach Olimpiady Kawy obejmował test wiedzy o kawie oraz część praktyczną polegającą na przygotowaniu i zaserwowaniu dwóch espresso i dwóch cappuccino w czasie 6 minut. Na tym etapie oceniane były:
poprawność pracy przy młynku: regulacja, dozowanie, straty,
ubijanie kawy tamperem, • poprawność zaparzania espresso, czas parzenia min. 20 max. 30 sekund (zaparzanie manualne), pojemność naparu z kremą min. 25 ml max. 35 ml, jakość krema,
spienianie mleka: odpowiednia ilość mleka, tekstura, temperatura,
„latte art” - technika, kontrast mleka i kawy, wzór, symetria i powtarzalność. Uczestników konkursu oceniano również w konkurencji nazwanej „Cup Tasting”.
Uczestnicy otrzymali 5 zestawów składających się z 3 filiżanek dwie zawierały taką samą kawę, trzecia inną. Należało wybrać filiżankę kawy różniącą się swoim aromatem i smakiem od dwóch pozostałych.
Naszą szkołę w III Ogólnopolskiej Olimpiadzie Kawy reprezentowała Julia Bojdoł z kl. III TZ - technik hotelarstwa, która zajęła II miejsce. Z dumą należy przyznać, że nasza zawodniczka parzyła najlepszą kawę na tych zawodach. Julia otrzymała srebrny medal, nagrodę specjalną w formie szkolenia „Barista Skills - Foundation”, który jest częścią międzynarodowego programu edukacyjnego „Coffee Diploma System” SCAE - Speciality Coffee Association of Europe oraz wiele innych cennych upominków ufundowanych przez sponsorów konkursu.
Julii życzymy dalszych sukcesów w kolejnych edycjach konkursu.
Szczególne podziękowania kierujemy w stronę Agnieszki Rojewskiej, II wicemistrz świata latte art, za wsparcie merytoryczne i cenne wskazówki techniczne.
autor: Karolina  2017-12-09        Skomentuj 0

Szkolny etap XIII edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Przedsiębiorczości
7 grudnia 2017 r. uczniowie klasy IV Technikum Zawodowego kelner oraz technik hotelarstwa wzięli udział w szkolnym etapie XIII edycji OGÓLNOPOLSKIEJ OLIMPIADY PRZEDSIĘBIORCZOŚCI, której celem jest kształtowanie wśród młodzieży postaw i zachowań przedsiębiorczych, doskonalenie umiejętności analizy zjawisk zachodzących w gospodarce, w przedsiębiorstwach oraz w sferze życia prywatnego i mających wpływ na zachowania przedsiębiorcze. Olimpiada Przedsiębiorczości to innowacyjny projekt o społecznym i proprzedsiębiorczym charakterze. Realizowana jest od 2005 r. i zyskała już status jednej z największych olimpiad przedmiotowych w kraju, a w bieżącym roku szkolnym przebiega pod hasłem: Sukces w biznesie – ludzie, wizerunek, strategia. Organizatorem Olimpiady Przedsiębiorczości jest Fundacja Promocji i Akredytacji Kierunków Ekonomicznych z siedzibą w Warszawie, zaś współorganizatorami: Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu oraz Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu. Uczniowie biorący udział w Olimpiadzie rozwiązywali test jednokrotnego wyboru składający się z 50 zadań. Największą ilość punktów uzyskała Marika Podorska z klasy IV TZ technik hotelarstwa. Zwyciężczyni serdecznie gratulujemy. Opiekunem merytorycznym uczniów jest p. Elżbieta Golis.
Galeria
autor: Karolina  2017-12-07        Skomentuj 0

Udział młodzieży w akcjach „Pomóż Dzieciom Przetrwać Zimę” i "Szlachetna Paczka"
7 grudnia 2017 r. zakończyła się akcja „Pomóż Dzieciom Przetrwać Zimę”. W wyniku zbiórki darów rzeczowych Szkolne Koło Caritas oraz Szkolny Klub Wolontariatu zebrał 83 kg odzieży oraz żywności. 7-8 grudnia natomiast wolontariat zbiera środki pieniężne przeznaczone dla rodziny z terenu powiatu kutnowskiego w ramach akcji "Szlachetna Paczka". Pani Aleksandra Tondyra-Plewa, opiekun Szkolnego Koła Caritas, dziękuje za życzliwość i wsparcie szkolnych akcji charytatywnych.
autor: Karolina  2017-12-07        Skomentuj 0


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl