poniedziałek, 16 lipca 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2250465
Dzisiaj: 372
IP: 54.81.195.140

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Nasi uczniowie na stażu
autor: Bartek  2017-11-02        Skomentuj 0

Trick or Treat - Halloween w "Troczewskim"
1 listopada to co roku święto, w czasie którego pamiętamy o wszystkich zmarłych. Odnosimy się do niego z należytym szacunkiem i powagą – świecimy znicze i w chwili zadumy wspominamy najbliższych. W szkole jednak oderwaliśmy się trochę od tej katolickiej tradycji i na wesoło zajęliśmy się duchami, strachami, potworami i wampirami. W ramach poszerzania wiedzy kulturoznawczej o krajach anglojęzycznych uczniowie kl. I A TZ technik żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem pani Danuty Maj przygotowali krótką prezentację na temat święta Halloween. Powiało grozą i strachem na skutek tańczących przed widzami wiedźm i duchów. Zabawa była przednia, a uczniowie otrzymali gromkie brawa. Za drugą część spotkania odpowiedzialne były panie: Małgorzata Nowak- Kaczorkiewicz oraz Karina Karasińska-Pirowska wraz z Samorządem Szkolnym. Jego przedstawiciele przygotowali konkursy tematyczne związane z powszechnie obchodzonym w krajach anglojęzycznych świętem Halloween. Jury wyłoniło zwycięzcę w konkursie na najlepsze halloweenowe przebranie oraz dokonało oceny kunsztu wycinania dyni. Każdy z uczestników otrzymał halloweenową nagrodę. W zabawie uczestniczyli uczniowie z Gimnazjum nr 1 w Kutnie wraz z nauczycielem. Dziękujemy za przyjęcie zaproszenia i świetną zabawę.
autor: Mirek  2017-10-31        Skomentuj 0

Spektakl "Janowym piórem" w KDK
Dnia 28 października 2017 r. 40 uczniów skorzystało z zaproszenia wrocławskiego Teatru ARTENES i uczestniczyło w spektaklu poświęconym twórczości Jana Kochanowskiego pt. „Janowym piórem”. Charakteryzując twórczość Jana Kochanowskiego, można wskazać trzy nurty przepływu myśli ludzkiej: uśmiech, wywołany lekturą dworskich fraszek; smutek pojawiający się w trakcie czytania trenów i troskę wobec spraw publicznych. Tak opisują swój spektakl twórcy z teatru ARTENES: „Otrząśnijmy się zatem z kurzu wieków i kanonów, z patetycznych zaszeregowań, i spójrzmy na Jana Kochanowskiego jak na jednego z nas. Człowieka, który żył, myślał, kochał i cierpiał jak my wszyscy. Właśnie takim chcemy go pokazać w spektaklu „Janowym piórem” (...) Niech z pomnika zstąpi żywy człowiek, który i dzisiaj byłby nam wspaniałym mentorem, a pewnie czasem i kompanem”. http://www.artenes.pl/repertuar/janowym-piorem/ Wyjście do Kutnowskiego Domu Kultury zorganizowała pani Małgorzata Gładysiak, a opiekę nad uczniami sprawowały panie Karolina Charążka i Justyna Kołecka.
autor: Karolina  2017-10-30        Skomentuj 0

Młodzież odwiedziła grób patrona szkoły
W związku ze zbliżającym się dniem Wszystkich Świętych uczniowie klasy I TZ technik hotelarstwa odwiedzili grób patrona szkoły. Wychowawczyni klasy, p. B. Michałkiewicz, przybliżyła młodzieży sylwetkę doktora Antoniego Troczewskiego. Przedstawiciel klasy zapalił na grobie doktora znicz, a następnie uczniowie odmówili wspólną modlitwę za wszystkich zmarłych. Opiekę nad uczniami sprawowały panie B. Michałkiewicz i A. Tondyra-Plewa.
 Galeria
autor: Karolina  2017-10-30        Skomentuj 0

Szkolne eliminacje do konkursu "Gotuj lokalnie"
27 października 2017 r. w naszej szkole odbyły się eliminacje wewnętrzne do konkursu „Gotuj lokalnie”. Zainteresowanie wśród uczniów było bardzo duże, o czym świadczy zgłoszenie się aż ośmiu dwuosobowych drużyn. Każda grupa miała za zadanie przygotować danie główne i przekąskę. Jury, w skład którego weszły panie: Julita Ryś, Joanna Andrzejewska, Monika Gasik, Ania Sujecka i Emilia Durka, miało ciężki orzech do zgryzienia. Potrawy przygotowane przez uczniów „Troczewskiego” były bowiem przemyślane i bardzo smaczne. Celem eliminacji był wybór czterech grup, które będą reprezentować szkołę w finale konkursu. Uczniowie, którzy utworzyli dwuosobowe drużyny to: Wiktor Marciniak, Mateusz Stokfisz, Aleksandra Rzepińska, Artur Witczak, Patrycja Werwińska, Szymon Różycki, Natalia Wiśniewska, Julia Dudzik, Patrycja Ślebocka, Damian Waśkiewicz (z klasy II ZSZ kucharz); Łukasz Ciechomski (z klasy III ZSZ kucharz); Monika Domżał, Justyna Szymańska, Daria Wesołowska (z klasy III TZ żug); Kacper Andrzejczak, Oliwia Pawlak (z klasy II TZ żug). Szkołę będą reprezentować: Natalia Wiśniewska, Julia Dudzik, Patrycja Ślebocka, Damian Waśkiewicz (z klasy II ZSZ kucharz) oraz Łukasz Ciechomski z klasy III ZSZ kucharz i Daria Wesołowska z klasy III TZ żug. Pomiędzy dwiema drużynami (Wiktor Marciniak, Mateusz Stokfisz i Aleksandra Rzepińska, Artur Witczak) w najbliższym czasie będzie dogrywka. Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy.
autor: Karolina  2017-10-30        Skomentuj 0

Młodzież "Troczewskiego" zachęca do spożywania warzyw i owoców
26 października 2017 r.  w naszej szkole odbyła się akcja prozdrowotna pod hasłem "5 x dziennie warzywa i owoce".   W czasie trwania akcji, której celem jest promocja zdrowego stylu życia i powszechna edukacja w zakresie prawidłowego odżywiania. Młodzież przygotowała surówki i świeżo wytłaczane soki, które degustowano w czasie przerw międzylekcyjnych. Uczniowie przekonywali o zaletach wynikających ze spożywania owoców i warzyw, które zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy, a także przeciwdziałają rozwojowi różnych chorób, spowalniają procesy starzenia się organizmu, korzystnie wpływają na sylwetkę i cerę, poprawiają samopoczucie.   W przedsięwzięcie zaangażowani byli uczniowie kl. II TZ żug pod kierunkiem p. Moniki Ziębińskiej.    Warto wspomnieć, że warzywa, z których sporządzono surówki i soki, pochodziły z ekologicznych upraw. Akcja prozdrowotna uzyskała także rzeczowe wsparcie firmy PPH Export Import Leszek Stępniewski Krystiana Czekalska oraz  Hurtowni BIUROMAX.   Kończąc, możemy tylko zachęcać do częstszego sięgania po owocowe i warzywne przekąski, bowiem jak głosi znane przysłowie: "kto jada sałatki, ten piękny i gładki"
autor: Mirek  2017-10-26        Skomentuj 0

Nauczyciele naszej szkoły na warsztatach dotyczących kształcenia w zawodzie technik eksploatacji portów i terminali
W dniach 24-25 pażdziernika 2017 r. nauczyciele Aleksandra Szymczak i Mirosław Ziębiński wzięli udział w seminarium dla branży transportowo-spedycyjno-logistycznej, podczas którego odbyły się warsztaty branżowe dotyczące kształcenia w zawodzie technik eksploatacji portów i terminali. Tematyka spotkania dotyczyła m.in. nowoczesnych kadr dla polskiej gospodarki - priorytet działań MEN, potencjału i kierunku rozwoju branży transportowo-spedycyjno-logistycznej oraz ABC kształcenia zawodowego i zintegrowanego systemu kwalifikacji dla pracodawców. Gościem specjalnym warsztatów była Anna Zalewska - Minister Edukacji Narodowej, która odpowiadała na pytania nauczycieli przedmiotów zawodowych, a także przedsiębiorców biorących udział w seminarium. Organizatorem warsztatów było Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Centrum Rozwoju Edukacji.
autor: Karolina  2017-10-25        Skomentuj 0

Nauczyciele naszej szkoły na warsztatach z mistrzem kulinarnym Marcinem Budynkiem
W dniach 19-20 października 2017 r. w Warszawie odbyły się warsztaty kulinarne, w których uczestniczyli nauczyciele naszej szkoły - Emilia Durka i Anna Sujecka. Spotkanie prowadzone przez mistrza kulinarnego Marcina Budynka obejmowało część teoretyczną: informacje na temat hodowli kurczaka zagrodowego i nowoczesnej metody gotowania - sous vide oraz część praktyczną, czyli warsztaty kulinarne, w czasie których uczestnicy przygotowywali potrawy pod kierunkiem szefa kuchni. Kolejnym etapem projektu będzie przeprowadzenie przez nauczycieli dziesięciogodzinnego szkolenia, którego efektem będzie przygotowanie przez uczniów potraw - dania głównego z wykorzystaniem kurczaka zagrodowego, grzybów suszonych, dyni oraz produktów regionalnych i przystawki ciepłej lub zimnej przy użyciu podrobów drobiowych, jaj z wolnego chowu oraz lokalnych produktów. Oprócz smaku dania liczyć się będzie opis jego wykonania oraz wygląd. Zdjęcia i receptury najsmaczniejszych potraw zostaną przesłane do organizatora konkursu, który wybierze 10 najlepszych dań i zaprosi ich autorów do finału w grudniu 2017 roku. Wizja nagród rzeczowych, a przede wszystkim kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka niewątpliwie stanowią motywację dla uczniów, którzy wielokrotnie udowodnili, że nie brak im umiejętności kulinarnych. Życzymy powodzenia!
autor: Karolina  2017-10-25        Skomentuj 0

Uczniowie na projekcji filmu "Dwie korony"
20 października 2017 r. pięćdziesięcioosobowa grupa uczniów (z klas I-II TZ terminale, IV żug, III TZ technik hotelarstwa oraz I A i I B TZ żug) wraz z opiekunami uczestniczyła w projekcji filmu „Dwie Korony” w Kutnowskim Domu Kultury. Reżyserem filmu jest Michał Kondrat - znany dokumentalista. „Dwie Korony” to pierwszy film ukazujący nieznane dotąd fakty z życia o. Maksymiliana Kolbe, począwszy od jego dzieciństwa, aż do heroicznej decyzji o oddaniu życia za współwięźnia w Auschwitz. Film pokazuje drogę o. Maksymiliana do świętości. Mówi o świecie ludzkich wartości, wartości ponadczasowych, takich jak: prawda, dobro, piękno. Kształtuje postawy moralne i skłania do autorefleksji mad własnym życiem, postawą i zasadami moralnymi.
autor: Karolina  2017-10-25        Skomentuj 0


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl