wtorek, 27 października 2020
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
"Mobilni zawodowcy"
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 3351785
Dzisiaj: 313
IP: 54.236.35.159

Aktualnie :
zalogowanych: 0
gości: 1

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Produkty regionalne w Reggio Emilia
 Cześć!
Z tej strony Julka i Iza. Dziś chciałybyśmy zapoznać Was z regionalnymi produktami z Reggio Emilia. Prosciutto di Parma to rodzaj surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością tradycyjnymi metodami w specyficznym klimacie na terenie prowincji Parma w regionie Emilia - Romania. Nazywana jest też słodką szynką, ponieważ w trakcie jej przetwarzania stosuje się małą ilość soli. Wino Lambrusco - tradycyjne Lambrusco to wino wytrawne, ale występuje też w wersji półsłodkiej (amabile) i słodkiej (dolce), lekko musujące. Nazwa podlega chronionemu oznaczeniu geograficznemu i może być stosowana tylko przez winiarzy z Emilii - Romanii oraz z części Lombardii. Parmigiano - Reggiano, czyli po polsku parmezan to twardy ser wytwarzany z krowiego mleka i leżakujący w solance. Pochodzi z regionu Emilia - Romania. Po raz pierwszy został wyprodukowany w XI - XII wieku przez zakonników benedyktyńskich i cystersów. Obecnie cieszy się uznaniem na całym świecie.
autor: Mirek  2019-10-12        Skomentuj 51

Relacje z naszymi opiekunkami
autor: Mirek  2019-10-12        Skomentuj 51

UWAGA! Zmiany w planie
autor: Mirek  2019-10-11        Skomentuj 51

Nasze apartamenty w Reggio Emilia
autor: Mirek  2019-10-10        Skomentuj 51

Osiemnastka Wiktorii w Reggio!
autor: Mirek  2019-10-10        Skomentuj 54

Złote Otrzęsiny
autor: Mirek  2019-10-09        Skomentuj 69

Wizyta w Mediopadana
autor: Mirek  2019-10-09        Skomentuj 63

5 x dziennie warzywa i owoce
W Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie dnia 08.10.2019 r. odbyła się akcja prozdrowotna pod hasłem: "5 x dziennie warzywa i owoce". W czasie trwania akcji propagującej zdrowe odżywianie, młodzież przekonywała swoje koleżanki i kolegów do zdrowego trybu życia. Uczniowie przygotowali nie tylko surówki i soki, których można było skonsumować, ale również dużo informacji na temat warzyw i owoców. Podczas takich akcji uczniowie uświadamiają sobie, jak ważne są owoce i warzywa w codziennej diecie. Dostarczają wiele witamin i składników mineralnych oraz cennego w walce z otyłością błonnika pokarmowego.
Akcję przygotowała i prowadziła młodzież z klasy I TZ4 technik żywienia i usług gastronomicznych i I BS - kucharz PG pod kierunkiem Pani prof. Moniki Ziębińskiej
autor: Mirek  2019-10-08        Skomentuj 57

Koncert "WIRTUOZ"
4 października 2019 roku młodzież naszej szkoły wysłuchała koncertu w wykonaniu Duetu Smyczkowego. W czasie trwającego blisko godzinę spotkania prowadzący przedstawił wykonawców, zapoznał młodzież z grupą instrumentów strunowych-smyczkowych: skrzypcami, altówką, wiolonczelą oraz wygłosił krótki wykład na temat „Bogactwo stylów muzycznych jako część różnorodności kulturowej świata”. Następnie uczniowie wysłuchali kilku utworów granych w różnych stylach solo i w ducie z towarzyszeniem akompaniamentów. Na zakończenie spotkania artyści zaprosili młodzież do quizu, który polegał na rozpoznawaniu tytułów granych melodii ze znanych filmów i seriali polskich oraz zagranicznych. Występ muzyków był nie tylko formą rozrywki, ale przede wszystkim elementem muzycznej edukacji młodzieży.
autor: Mirek  2019-10-08        Skomentuj 60


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 

Jednostka Organizacyjna Powiatu Kutnowskiego



aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2020 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl