środa, 14 listopada 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2401579
Dzisiaj: 154
IP: 54.91.203.233

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Udział uczennic w konkursie polonistycznym
23 listopada 2017 r. o godz. Paulina Konwerska i Beata Szadkowska z kl. II TZ hotel oraz Kaja Górska i Wiktoria Kucharska z kl. I B TZ żug wzięły udział w Ogólnopolskim Konkursie Polonistycznym „Fraszka” zorganizowanym po raz dziewiąty przez Stowarzyszenie Upowszechniania Wiedzy i Kultury Regionalnej „Pokolenie”. Celem konkursu jest nie tylko sprawdzenie umiejętności uczniów, ale również popularyzacja i pogłębienie wiedzy o języku polskim. Stowarzyszenie od wielu lat prowadzi na terenie całej Polski konkursy edukacyjne, współpracując z tak renomowanymi i prestiżowymi uczelniami wyższymi jak Akademia Sztuk Pięknych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego, czy Uniwersytet Warszawski. Uczennice rozwiązywały test konkursowy składający się z pytań z zakresu znajomości literatury, nauki o literaturze i nauki o języku oraz zwięzłej części opisowej. Z niecierpliwością będziemy oczekiwać na wyniki konkursu, które zostaną ogłoszone do dnia 31 marca 2018 r.
autor: Karolina  2017-11-25        Skomentuj 0

Wycieczka młodzieży do Łodzi
22 listopada 2017 r. uczniowie klasy I b żug i I hotel wraz z opiekunami: p. M. Dębowską, p. B. Michałkiewicz i p. M. Gasik uczestniczyli w wycieczce do Łodzi. Wzięli udział w warsztatach w Manufakturze Czekolady, obejrzeli film w Cinema City, a przede wszystkim odwiedzili hotel Andels. Jest to kolejna grupa młodzieży z naszej szkoły, która miała okazję podziwiać wystrój wnętrz i wyjątkową infrastrukturę tego hotelu. Obiekt ten wywarł wrażenie na uczniach pod każdym względem. Dziękując za możliwość wizyty w obiekcie, uczniowie klasy I b żug wręczyli oprowadzającym słodki upominek - mufinki, które upiekli na zajęciach technologii gastronomicznej pod okiem p. M. Gasik.
Galeria
autor: Karolina  2017-11-24        Skomentuj 0

Zajęcia nt. ubezpieczeń społecznych w Polsce
22 listopada 2017 r. uczniowie klas II TZ technik hotelarstwa oraz II TZ technik eksploatacji portów i terminali uczestniczyli w zajęciach na temat ubezpieczeń społecznych w Polsce przeprowadzonych przez Panią Justynę Kaję – przedstawicielkę Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Łodzi. Zajęcia realizowane są w ramach uczestnictwa naszej szkoły w ogólnopolskim programie edukacyjnym „Lekcje z ZUS”, który w bieżącym roku szkolnym przebiega pod hasłem „Warto wiedzieć więcej o ubezpieczeniach społecznych”. Celem programu jest upowszechnianie i pogłębianie wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych wiedzy o ubezpieczeniach społecznych, która jest niezbędna przy podejmowaniu wielu decyzji, zarówno w życiu zawodowym, jak i prywatnym. W kolejnym etapie programu uczniowie klasy II TZ technik hotelarstwa wezmą udział w Ogólnopolskiej Olimpiadzie o Ubezpieczeniach Społecznych, która odbędzie się w poniedziałek 27 listopada 2017 r. Koordynatorem przedsięwzięcia jest p. Elżbieta Golis.
Galeria
autor: Karolina  2017-11-22        Skomentuj 0

Z wizytą w Domu Pomocy Społecznej
21 listopada grupa uczniów z klasy III TZ żug odwiedziła panie zamieszkująceDom Pomocy Społecznej prowadzony przez Zgromadzenie S. Albertynek w Kutnie. Uczniowie przygotowali program artystyczny poświęcony postaci Świętego Brata Alberta - założyciela zakonu Albertynów i Albertynek. Za oprawę wokalną występu odpowiedzialne były dziewczęta z klasy II ZSZ kucharz. Uczestniczki spotkania wyraziły wiele słów uznania pod adresem zaangażowanej młodzieży. Na zakończenie przedstawienia uczeń odgrywający rolę Brata Alberta poczęstował panie ciasteczkami i odwiedził najbardziej chore osoby w ich pokojach.
Galeria
autor: Karolina  2017-11-22        Skomentuj 78

Konkurs Wiedzy o BHP
W dniu 22 listopada w szkole odbył się I Międzyszkolny Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Higienie Pracy w Branży Spożywczej i Gastronomicznej – Etap szkolny. Konkurs towarzyszy programowi edukacyjnemu „Kultura Bezpieczeństwa” i jest organizowany przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi i Okręgowy Inspektorat pracy. Szkoła przystąpiła do konkursu w celu  popularyzowania wiedzy z zakresu podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny pracy wśród młodzieży jakie obowiązują w branży spożywczej i gastronomicznej. W konkursie udział brali następujący uczniowie: Selder Bartosz-kl. II TZ - terminale, Ciszewski  Mateusz, Górecki Patryk, Zieliński Kacper z kl. IIITZ –ż.u.g, Kacper Andrzejczak, Kaleta Natalia, Pawlak Oliwia z kl. IITZ –ż.u.g. Najlepsi uczniowie w etapie szkolnym konkursu: Selder Bartosz, Ciszewski  Mateusz, Górecki Patryk oraz  Kacper Andrzejczak, będą  reprezentować szkołę w finałowym konkursie  w Łodzi w dniu 30 listopada 2017 r. 
Galeria
autor: Mirek  2017-11-22        Skomentuj 0

Udział młodzieży w spektaklu teatralnym „Opowieści Wielkiej Księgi”
Dnia 21 listopada 2017 r. 42 uczniów uczestniczyło w spektaklu wrocławskiego Teatru ARTENES pt. „Opowieści Wielkiej Księgi”. Aktorzy przedstawili wybrane fragmenty Biblii w formie jak najbardziej zbliżonej do oryginału, a więc pozbawionej wąskiej interpretacji czy naleciałości kulturowych. Przewodnikiem po dawnych dziejach - od stworzenia świata i pierwszych ludzi, przez potop, dramat Kaina i Abla, Hioba, psalmy Dawida, pisma Pawła Apostoła - była sama Księga, która dla każdego znaczy coś innego i stanowi źródło zagadek. Twórcy spektaklu postanowili więc odkryć to, co od wieków fascynuje człowieka. Wyjście do Kutnowskiego Domu Kultury zorganizowała pani Małgorzata Gładysiak, a opiekę nad uczniami sprawowały panie Karolina Charążka i Justyna Kołecka.
autor: Karolina  2017-11-21        Skomentuj 0

Udział uczniów w Wielkiej Lekcji Geografii
17 listopada 2017 r. uczniowie z klas I i II TZ technik eksploatacji portów i terminali oraz klasy II TZ technik hotelarstwa wzięli udział w XIX edycji Wielkiej Lekcji Geografii organizowanej przez Uniwersytet Łódzki w ramach Explores Festiwal. Ten ogólnopolski projekt wpisany jest w kalendarz wykładów geograficzno-turystycznych naszej szkoły już od kilku. W tym roku tematem przewodnim lekcji były ,,Wybrzeża świata”. Młodzież wysłuchała wykładów na temat: ,,Dom z dalekiego Spitsbergenu’’, ,,Wybrzeże – miejsce starcia żywiołów”, ,,Tam, gdzie ląd spotyka się z oceanem”, ,,Szlakiem przyrody, kultury i tradycji przez Wybrzeża Południowobałtyckie” Wykłady prowadzone były przez podróżników i wykładowców Uniwersytetu Łódzkiego, UMK w Toruniu czy Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie. Impreza cieszy się wśród młodzieży bardzo dużym zainteresowaniem, o czym świadczy wypełniona po brzegi aula Wydziału Prawa i Administracji UŁ. Ciekawie prowadzone wykłady poparte barwnymi obrazami i filmami pobudzają wyobraźnię i chęć poszerzenia wiedzy o otaczającym nas świecie. Opiekunem grupy była p. Beata Michałkiewicz.
autor: Karolina  2017-11-20        Skomentuj 0

Międzyszkolny Parafialny Konkurs „Milion od Honorata”
17 listopada 2017 r. odbył się w naszej szkole I etap Międzyszkolnego Parafialnego Konkursu „Milion od Honorata” o życiu i działalności patriotycznej i apostolskiej na terenie zaboru rosyjskiego błogosławionego Honorata Koźmińskiego. Uczestnicy rozwiązywali test składający się z zadań zamkniętych i otwartych. Komisja konkursowa wyłoniła laureata, który będzie reprezentował szkołę w następnym etapie w Płocku. W dalszej rywalizacji udział weźmie uczeń klasy II TZ żug - Kacper Andrzejczak. Opiekunem uczniów i koordynatorem konkursu na etapie szkolnym był p. Aleksandra Tondyra-Plewa.
autor: Karolina  2017-11-20        Skomentuj 0

Emilia Durka w jury konkursu kulinarnego
17.11.2017 r. pani Emilia Durka (nauczyciel przedmiotów zawodowych) uczestniczyła jako członek jury w IX edycji znanego Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2017” odbywającego się w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie. Pani Emilia Durka miała okazję współpracować z wybitnymi szefami kuchni, m.in.: Adamem Michalskim, Stefanem Birkiem, Mariuszem Nowickim, Grzegorzem Górnikiem, Jerzym Czaplą, Damianem Jakubcem, Stanisławem Nowogródzkim i Andrzejem Brykiem. Było to dla niej duże wyróżnienie i możliwość zdobycia jeszcze większego doświadczenia w gastronomii.
autor: Karolina  2017-11-19        Skomentuj 0


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl