środa, 24 kwietnia 2019
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2595133
Dzisiaj: 873
IP: 54.82.119.116

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

II Akademickie Targi Edukacyjne
W dniu 13.03.2019 r. uczniowie z klasy IV TZ technik żywienia i usług gastronomicznych, IV TZ technik hotelarstwa, IV TZ kelner oraz klasa III ZSZ kucharz wzięli udział w II Akademickich Targach Edukacyjnych zorganizowanych przez Powiatowy Urząd Pracy w Kutnie w ramach doradztwa zawodowego. Uczniowie mieli szansę zapoznać się z ofertami niektórych placówek edukacyjnych, dzięki którym będzie im łatwiej dokonać wyboru odpowiedniej ścieżki edukacyjnej.
autor: Karolina  2019-03-14        Skomentuj 12

Marcelina Kowalczyk stypendystką Prezesa Rady Ministrów
W dniu 13 marca 2019 r. odbyła się uroczystość wręczenia dyplomów stypendystom Prezesa Rady Ministrów z terenu całego województwa łódzkiego oraz stypendystom Ministra Edukacji Narodowej. Naszą szkołę reprezentowała Marcelina Kowalczyk – uczennica klasy II A Technikum Zawodowego – technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z wychowawcą panią Mariolą Dębowską. To ważne wydarzenie miało miejsce w Auli Czerwonej Wydziału Prawa Uniwersytetu Łódzkiego. Z rąk Łódzkiego Kuratora Oświaty dyplomy odebrało ok. 200 uczniów z województwa łódzkiego. Cieszymy się, że wśród nich jest również nasza uczennica!
autor: Karolina  2019-03-14        Skomentuj 57

Koncert Łódzkiego Biura Koncertowego "WIRTUOZ"
autor: Mirek  2019-03-12        Skomentuj 12

Sukces „hotelarzy” w VII Regionalnym Konkursie Wiedzy O Hotelarstwie
11 marca 2019 r. w Hotelu Double Tree by Hilton w Łodzi odbył się finał VII Regionalnego Konkursu Wiedzy o Hotelarstwie. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy II TZ technik hotelarstwa - Patrycja Domżał i Marika Kołodziejska oraz uczennica klasy III TZ technik hotelarstwa - Agata Gierańczyk. Po pierwszej części finału, składającej się z 50 pytań testowych, wyłoniono w drodze eliminacji 6 najlepszych uczestników, wśród których znalazła się uczennica Agata Gierańczyk. W części praktycznej wykonywała losowo wybrane trzy zadania: jedno z zakresu obsługi konsumenta oraz dwa dotyczące tematyki usług podstawowych i dodatkowych, z uwzględnieniem wypowiedzi w języku angielskim. Po zsumowaniu wyników z części pisemnej i praktycznej wyłonieni zostali najlepsi uczestnicy. Agata zajęła III miejsce i otrzymała voucher o wartości 200 złotych do wykorzystania na dowolne usługi w Vienna House Andels w Łodzi oraz pamiatkowy dyplom. Do konkursu uczennicę przygotowywali nauczyciele przedmiotów hotelarskich: p. Beata Michałkiewicz, p. K. Karasińska-Pirowska i p. A. Szymczak. Jesteśmy dumni i gratulujemy uczennicy sukcesu!
autor: Karolina  2019-03-12        Skomentuj 63

XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych w Krakowie
W dniach od 7 do 9 marca 2019 r. w Krakowie odbył się jubileuszowy XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Tym razem tematem przewodnim było hasło „KULINARNE DZIEDZICTWO”. Konkurs ten co roku odbywa się w czterech kategoriach – kucharz, kelner, cukiernik i barman. Uczestniczą w nim uczniowie z różnych regionów Polski oraz drużyny zagraniczne. W tym roku Kraków odwiedzili uczniowie, m.in. z Chin, Cypru, Francji czy Gruzji. Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Oferuje również możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów, odkrywa i promuje talenty. Ideą konkursu jest przede wszystkim propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych. W tym roku naszą szkołę w kategorii kelner reprezentowały uczennice klasy II A TZ – technik żywienia i usług gastronomicznych – Marcelina Kowalczyk i Żaneta Zacharska, które do konkursu przygotowywała p. Mariola Dębowska. Dziewczęta musiały przygotować stół, zaproponować menu, wykazać się wiedzą z zakresu obsługi konsumenta oraz umiejętnościami z zasad nakrywania stołu i obsługi gościa. Ocenie podlegała organizacja pracy podczas wykonywania nakrycia, m.in. sylwetka zawodowa, aranżacja stołu, prawidłowe nakrycia stołu, nowatorstwo. Dwuosobowa ekipa kelnerów zobowiązana była do uzasadnienia wyboru potraw i napojów oraz sposobu ich podania. Nasze uczennice, pod kierunkiem p. Marioli Dębowskiej, przygotowały stół pod nazwą „Różane impresje”, który nawiązywał do wieloletniej kutnowskiej tradycji różanej. W konkursie kucharskim brały udział dwie uczennice z klasy III ZSZ kucharz, które pod opieką p. Emilii Durki przygotowały: Nadziewaną szynkę wieprzową, flambirowaną marchewką w towarzystwie sosu malinowo-chrzanowego i energetycznego musu cebulowo- pigwowego - ADRIANNA PĘGOWSKA; Pieczonego łososia, podanego w towarzystwie sosu pomarańczowego, otoczonego musem na bazie zsiadłego mleka z Dionizowa - PATRYCJA ŚLEBOCKA W trakcie trwania konkursu szef kuchni PURO HOTEL - Miłosz Kowalski dostrzegł duży potencjał kulinarny w uczennicy Adriannie Pęgowskiej. Zaprosił więc całą ekipę naszej szkoły na kolację. Dziewczęta trafiły do serca restauracji, czyli kuchni, by pod okiem Miłosza Kowalskiego przygotować kolację, która dostarczyła niesamowitych wrażeń kulinarnych.
autor: Karolina  2019-03-11        Skomentuj 72

,,Kariera w Vienna House” w VIENNA HOUSE ANDEL’S LODZ
W dniu 6 marca 2019 r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w konferencji zawodowej w hotelu VIENNA HOUSE LODZ pod opieką p. Kariny Karasińskiej – Pirowskiej i p. Beaty Michałkiewicz. To kolejna propozycja łódzkiego hotelu, skierowana do uczniów klas hotelarskich, którzy w najbliższym czasie będą wkraczać na rynek pracy i podejmować decyzję rozpoczęcia swojej ścieżki zawodowej. Konferencja obejmowała cztery bloki tematyczne: - Praca w Andel's VIENNA HOUSE – prezentacja sieci hotelowej oraz możliwości rozwoju w hotelu Andels Vienna House. - ,,What are you really good at ?” – pasja, rekrutacja, praca. - ,,Każda praca jest dobra, o ile jest dobrze wykonywana” - zarządzanie własną karierą zawodową – konsultacje z doradcami zawodowymi. - Warsztaty tematyczne. Podczas spotkania w Vienna House Andel’s Lodz specjaliści działu HR przedstawili specyfikę pracy w hotelu, udzielili cennych wskazówek rekrutacyjnych, ale także umożliwili konsultację z doradcą zawodowym Łódzkiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego. Bezpośrednie rozmowy z przedstawicielami Działu Personalnego i omówienie procedury składania aplikacji rekrutacyjnych były znakomitymi atutami spotkania. Zwieńczeniem konferencji były interesujące warsztaty barmańskie, ćwiczenia obsługi recepcji i zwiedzanie całego obiektu hotelowego.
autor: Karolina  2019-03-11        Skomentuj 12

Odwiedziny w Domu Pomocy Społecznej
Z okazji Dnia Kobiet odbyło się spotkanie w Domu Pomocy Społecznej S. Albertynek w Kutnie. Uczennice z klasy III TZ technik hotelarstwa złożyły paniom życzenia oraz rozdały kwiatki wykonane metodą origami i cukierki. Wolontariusze odwiedziły wszystkie starsze i chore panie w ich pokojach.
Beata Szadkowska umiliła mieszkankom czas śpiewając największe przeboje z ubiegłych oraz współczesnych lat.
Wspólnie spędzony czas był niezwykle przyjemny i wzruszający zarówno dla odwiedzanych pań jak i wolontariuszek.
autor: Mirek  2019-03-10        Skomentuj 12

Dzień Kobiet w "Troczewskim"
autor: Mirek  2019-03-08        Skomentuj 12

II Edycja Erasmus+ "Europejski staż..."
autor: Bartek  2019-03-08        Skomentuj 12


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl