Warsztaty z mistrzem kulinarnym Marcinem Budynkiem
22 lutego 2018 roku w mury naszej szkoły zawitał znany mistrz kulinarny - Marcin Budynek. Młodzież wzięła udział w programie informacyjno – szkoleniowym z zakresu jakości mięsa drobiowego, którego pomysłodawcą był Związek ,,Polskie Mięso”. Głównym celem projektu było przeprowadzenie instruktażu z zakresu obróbki technologicznej mięsa drobiowego w formie prelekcji merytorycznej oraz formie praktycznej (nowoczesne metody obróbki drobiu, marynowanie drobiu, kompozycje smakowe i aranżacja potraw) dla klas o profilu gastronomicznym. Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych przez młodzież potraw. Nad całym przedsięwzięciem czuwała Emilia Durka oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych: Sylwia Buczkowska, Karina Karasińska-Pirowska, Anna Sujecka, Ewa Żydowo i Leon Wieczorek. Przygotowanie potraw obserwowali zarówno nasi uczniowie, jak i zaproszeni gimnazjaliści z Gimnazjum Nr 1 oraz Gimnazjum Nr 2. Spotkanie było również okazją do prezentacji kierunków kształcenia w naszej szkole, której dokonały: Monika Gasik, Beata Michałkiewicz, Elżbieta Olejniczak i Aleksandra Szymczak. Warsztaty przeprowadzone przez Marcina Budynka były dla naszych uczniów szansą na zdobycie nowego doświadczenia oraz możliwością spotkania z mistrzem kulinarnym. Uświadomiły również młodzieży, iż ich zawód jest doceniany przez innych i potrzebny na rynku pracy.
Piętnastu uczniów naszej szkoły weźmie udział w projekcie edukacyjnym „Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream”. Głównym celem warsztatów jest rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów w zakresie komponowania deserów lodowych na bazie „Scholler Ice Cream”. Najbardziej kreatywni uczniowie będą mieli szansę wziąć udział w Ogólnopolskim Konkursie Master Challenge by Schöller, który odbędzie się w Expo Mazury w Ostródzie w dniu 17 kwietnia 2018 roku i podjąć walkę o 3 000 zł oraz warsztaty w Akademii Kurta Schellera.
Warsztaty odbędą się już 26 lutego 2018 r. Nad ich przebiegiem czuwać będzie nauczyciel przedmiotów zawodowych Emilia Durka.
Prawdziwą ucztą muzyczną dla uczniów naszej szkoły są koncerty Łódzkiego Biura Koncertowego „Wirtuoz”. Tym razem gościliśmy muzyków tworzących Celtic Trio - Agnieszkę Kowalską, Pawła Szymiczka i Jacka Woźnicę. Koncert muzyki celtyckiej rozpoczął się utworem „Amazing Grace”. Artyści zaprezentowali rys historyczny muzyki celtyckiej oraz opisali typowy szkocki strój. W czasie koncertu muzycy zaprezentowali znakomite melodie irlandzkie, szkockie, bretońskie i hiszpańskie. Artyści zaprosili również młodzież do quizu z nagrodami. Interesujący sposób prezentacji, stworzenie niektórym uczniom możliwości występu na scenie i poruszanie się w rytmie wygrywanych melodii są dla młodych ludzi niezwykle cennym walorem edukacyjnym, doznaniem estetycznym, a przede wszystkim bezpośrednim kontaktem ze sztuką w warunkach szkolnych.
W dniu 16.02.2018 młodzież z klas pierwszych spotkała się z Komendantem Straży Miejskiej, panem Ryszardem Wilanowskim. Tematyka dotyczyła szkodliwości zażywania dopalaczy i napojów energetyzujących.
Warsztaty kulinarne z Marcinem Budynkiem już wkrótce
22 lutego 2018 roku w mury naszej szkoły zawita znany mistrz kulinarny - Marcin Budynek, wielololetni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie, juror wielu konkursów kulinarnych, założyciel oraz wiceprezes Klubu Szefów Kuchni. Jego specjalnością jest kuchnia polska w nowatorskim wydaniu, inspiracje zaś czerpie z bogactwa natury, dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne. Młodzież „Troczewskiego” weźmie udział w programie informacyjno – szkoleniowym z zakresu jakości mięsa drobiowego, którego pomysłodawcą był Związek ,,Polskie Mięso”. Głównym celem projektu jest przeprowadzenie instruktażu z zakresu obróbki technologicznej mięsa drobiowego w formie prelekcji merytorycznej oraz formie praktycznej (nowoczesne metody obróbki drobiu, marynowanie drobiu, kompozycje smakowe i aranżacja potraw) dla klas o profilu gastronomicznym. Warsztaty zakończą się degustacją przygotowanych przez młodzież potraw. Nad całym przedsięwzięciem czuwać będzie Emilia Durka oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych.
„Dzień radosny zaświtał w złotej zorzy iskierce, przyjmij więc w podarunku walentynkowe serce.” W dniu 14 lutego 2018 r. cała społeczność szkolna wzięła udział w spotkaniu walentynkowym. Klasa II Technikum Zawodowego – technik hotelarstwa, pod kierunkiem p. Izabeli Kowalik, przygotowała przedstawienie – współczesną wersję historii miłosnej Romea i Julii Williama Shakespeara na podstawie scenariusza „Miłość niejedno ma imię”. Jak zwykle mogliśmy liczyć na uczniów klasy IV Technikum Zawodowego – technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy czuwali nad oprawą techniczną, czyli Doriana Pietruszkę i Bartłomieja Smakowskiego. Ponadto, wszyscy nauczyciele otrzymali drobne upominki – piernikowe serduszka – niespodziankę przygotował Samorząd Uczniowski wraz z opiekunami: p. Kariną Karasińską- Pirowską i p. Małgorzatą Nowak- Kaczorkiewicz. Następnie przyszedł czas na konkursy: - dopasowanie miłości do tytułów utworów; - narysowanie kartki walentynkowej na czas; - taniec w parach z balonem. W szczególności ostatnia konkurencja przypadła nam do gustu, śmiechu było co niemiara… Rozstrzygnięty został także konkurs na najpiękniejszą kartkę walentynkową – zwycięzcą został Kamil Rosiak – uczeń klasy IV Technikum Zawodowego – technik hotelarstwa. Do udziału w konkursach zachęciły uczniów atrakcyjne nagrody: talony na jednorazowe zwolnienie z niezapowiedzianej kartkówki lub odpowiedzi do wykorzystania w II półroczu roku szkolnego 2017/2018.
Wielki Test Historyczny KUTNO-LUDZIE, HISTORIA, ZABYTKI rozstrzygnięty!
13 lutego 2018 r. w Urzędzie Miasta Kutno nastąpiło uroczyste wręczenie nagród zwycięzcom Wielkiego Testu Historycznego KUTNO-LUDZIE, HISTORIA, ZABYTKI zorganizowanego przez Muzeum Regionalne w Kutnie pod patronatem Prezydenta Miasta Kutno. II miejsce w tym konkursie zajęła uczennica klasy II TZ technik hotelarstwa Paulina Konwerska, natomiast tuż za podium znalazł się uczeń klasy II TZ technik żywienia i usług gastronomicznych Kacper Andrzejczak. Nagrodzeni uczniowie otrzymali dyplomy i karty podarunkowe. Za przygotowanie młodzieży odpowiedzialny był pan Grzegorz Wojtasiak. Gratulujemy!