środa, 14 listopada 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2401577
Dzisiaj: 152
IP: 54.91.203.233

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Konkurs "Kulinarny Talent 2017"
6 kwietnia 2017r., podczas 21. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017 – najważniejszych i największych targów branży HoReCa, odbyła się 9. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent”. Zgodnie z regulaminem konkursu, każdy z uczestników musiał wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych składników i produktów. Są to: filet ze skreia ze skórą, przyprawy firmy Prymat, produkty użytku domowego marki Stella, mrożone warzywa lub owoce Oerlemans oraz 20% śmietankę kulinarną Debic Culinaire Original 1L. W konkursie wzięło udział 12 uczniów wybranych z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowała uczennica kl. II żug - Daria Wesołowska i absolwentka ZSZ kucharz - Angelika Dąbrowicz. Niestety, dziewczęta nie zajęły czołowych miejsc, ale prawidłowo wykonały swoje potrawy i zostały ocenione bardzo dobrze, z czego dumna jest pani Emilia Durka, która przygotowała Darię i Angelikę do konkursu. W nagrodę otrzymały one strój kucharski, gadżety od sponsorów, a na pamiątkę talerz z napisanymi podziękowaniami za udział w konkursie. Imprezę prowadził dziennikarz, prezenter i autor programów telewizyjnych Krzysztof Ibisz oraz gospodarz konkursu – Robert Sowa. Zwycięzcę konkursu „Kulinarny Talent 2017” wybierały dwa składy jurorskie – jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych oraz jury gwiazd, w którym zasiedli znani i lubiani aktorzy, muzycy, dziennikarze. Oceniane były m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę klienci restauracji. W jury profesjonalnym zasiadali: - Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury, organizator strony merytorycznej i przewodniczący jury większości konkursów kulinarnych w Polsce, korporacyjny doradca kulinarny NESTLÉ; - Wiesław Bober - szef kuchni Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w której działają dwie restauracje: Przędzalnia oraz pierwsza w Pabianicach autorska restauracja - Wzorcownia by Wiesław Bober; - Tomasz Purol - szef kuchni w Blow Up Hall 5050 Hotel, zwycięzca konkursu "Kulinarny Puchar Polski" oraz V edycji programu Top Chef, autor książki "Warzywniak - Zapomniane smaki", juror w konkursach kulinarnych, trener i promotor polskiej kuchni i polskich produktów, członek Klubu Szefów Kuchni; - Patryk Dziamski - szef kuchni w Dziamski Concept Rest, audytor i doradca kulinarny, trener i juror konkursów kulinarnych, współtwórca Transatlantyk Festival, uczestnik znanego programu kulinarnego TOP CHEF Polska, członek Klub Szefów Kuchni. W jury degustacyjnym zasiadali : - Olga Bończyk – aktorka teatralna i filmowa; - Katarzyna Cichopek - polska aktorka, tancerka, prezenterka telewizyjna; - Agnieszka Kołodziejska – prezenterka i dziennikarka Radia ZET; - Andrzej Sołtysik - polski dziennikarz radiowy i telewizyjny, filmoznawca, prezenter telewizji TVN; - Marek Sierocki – dziennikarz i publicysta muzyczny, autor książek; - Marcin Żewłakow – były piłkarz, reprezentant Polski, komentator meczów piłkarskich; - Tomasz Dedek – polski aktor teatralny i filmowy. Nadzór nad jury technicznym i degustacyjnym sprawował Robert Wojnarowski – szef kuchni N31 restaurant & bar by Robert Sowa.
autor: Karolina  2017-04-09        Skomentuj 0

Wycieczka do Warszawy
W dniu 6 kwietnia 2017r. uczniowie klas I, II, III ZSZ kucharz oraz I, II TZ żug wzięli udział w wycieczce do Warszawy. W programie wyjazdu znalazło się zwiedzanie Stadionu Narodowego, podziwianie stolicy z Tarasu Widokowego Pałacu Kultury i Nauki oraz zwiedzanie Hotelu MCC Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim.
Opiekę nad młodzieżą sprawowały: Joanna Andrzejewska, Mariola Dębowska, Anna Sujecka.
Galeria
autor: Karolina  2017-04-08        Skomentuj 0

Turniej Maszyn Wodnych
7 kwietnia 2017 r. w Zespole Szkół Zawodowych Nr 1 w Skierniewicach odbyły się Eliminacje Regionalne „VI Ogólnopolskiego Turnieju Maszyn Wodnych”. Naszą szkołę reprezentowali: Bartosz Selder i Kacper Janusz z I TZ - terminale, którzy skonstruowali turbinę wodną i wzięli udział w konkurencji "MOC". Na 33 drużyny nasi uczniowie zajęli 14 - miejsce.
Już teraz wiedzą, po takim Turnieju, jak udoskonalić swoją maszynę, aby zaprezentować się ponownie w przyszłym roku.
Opiekę nad projektem nadzorował p. Mirosław Ziębiński.
Gratulujemy!
Galeria
autor: Mirek  2017-04-07        Skomentuj 0

Uwaga Konkurs!

Serdecznie zapraszamy uczniów klas II i III gimnazjów  z terenu powiatu kutnowskiego do udziału w konkursie kulinarnym pt. „Jaja w różnych odsłonach”. Termin nadsyłania zgłoszeń  do 12 kwietnia 2017r.

Regulamin i szczegóły konkursu w załączniku.

Regulamin

autor: Mirek  2017-04-06        Skomentuj 0

XIV Spotkania Edukacyjne
W dniach 6-7 kwietnia 2017r. dyrekcja, nauczyciele i młodzież naszej szkoły uczestniczyli w XIV Spotkaniach Edukacyjnych organizowanych przez Starostwo Powiatowe w Kutnowskim Domu Kultury. Młodzież gimnazjalna mogła uzyskać szczegółowe informacje o kierunkach kształcenia w naszej szkole, rozmawiać z nauczycielami i uczniami, degustować smaczne ciastka oraz obejrzeć prezentację multimedialną o szkole. Podziękowania należą się wszystkim nauczycielom i uczniom, którzy zaangażowali się w przygotowanie stoiska i promocję szkoły. Mamy nadzieję, że z uczniami trzecich klas gimnazjów spotkamy się ponownie w czasie Drzwi Otwartych, które odbędą się w naszej szkole 22 kwietnia 2017r.Galeria
autor: Karolina  2017-04-06        Skomentuj 0

ZSZ Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego w elitarnym gronie Europejskiego Stowarzyszenia Szkół Hotelarsko-Turystycznych
Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im dr. A. Troczewskiego w Kutnie, jako 16 w Polsce, dołączył do elitarnego grona Europejskiego Stowarzyszenia Szkół Hotelarsko -Turystycznych. Stowarzyszenie Szkół Hotelarsko – Turystycznych (AEHT) jest międzynarodową organizacją pozarządową posiadającą status konsultanta przy Radzie Europy. Głównym celem tego stowarzyszenia jest promowanie europejskiego spojrzenia na świat poprzez zapewnienie środków komunikacji pomiędzy europejskimi szkołami hotelarsko – turystycznymi, upowszechnienie informacji o wychowaniu w duchu gościnności w innych krajach, zachęcenie do wymiany uczniów i nauczycieli, ustanawianie bliższych kontaktów pomiędzy szkołami a przedsiębiorstwami, korzystanie ze wspólnych metod nauczania, materiałów, wiedzy i umiejętności. AEHT swoją działalnością obejmuje wszystkie szczeble systemu edukacyjnego, tj. nie tylko dyrekcje szkół, ale też grono pedagogiczne i uczniów. Dla zaspokojenia potrzeb w/w uczestników organizuje się różnorodne spotkania, warsztaty szkoleniowe i konkursy zawodowe. Organem kierowniczym jest Komitet Wykonawczy (‘’Comite Directeur”), w skład którego wchodzi jeden przedstawiciel z każdego kraju członkowskiego. Członkowie wybierają Przewodniczącego - aktualnie jest nim Pni Ana Paula Pais z Portugalii oraz wiceprzewodniczących (jednym z nich jest Pani Bogusława Pieńkowska z Zespołu Szkół Hotelarsko – Turystycznych w Warszawie). Wyznacza się również Sekretarza Generalnego oraz Skarbnika. Przewodniczący, Wiceprzewodniczący, Sekretarz Generalny i Skarbnik tworzą prezydium (‘’Bureau’’). Role członków Komitetu Zarządzającego oraz Komitetu Wykonawczego określają Statut oraz Regulamin Stowarzyszenia. Wszyscy członkowie mają wgląd w protokoły z posiedzeń Komitetu Wykonawczego. Stowarzyszenie zostało utworzone w 1988r. z inicjatywy p.Jean-Paul Bernard i Martin Bruder, Dyrektora i zastępcy Dyrektora Szkoły Hotelarsko – Turystycznej w Strasburgu we Francji. W 1988 roku w chwili zakładania Stowarzyszenia AEHT skupiało 24 szkoły z 16 krajów europejskich. W ciągu minionych lat liczba członków znacznie zwiększyła się i obecnie wynosi około 330 szkół reprezentujących ponad 30 krajów. Kraje, z których szkoły są zrzeszone w AEHT: Albania, Austria, Belgia, Bułgaria, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Islandia, Luxemburg, Macedonia, Monako, Niemcy, Norwegia, Węgry, Włochy, Polska, Portugalia, Rumunia, San Marino, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Turcja, Wielka Brytania. Stowarzyszenie współpracuje z jedną z największych sieci hotelowych w Europie grupą ACCOR. Siedziba AEHT mieści się w Luksemburgu. Jesteśmy bardzo dumni z faktu, że nasza szkoła jest członkiem Europejskiego Stowarzyszenia Szkół Hotelarsko-Turystycznych.
autor: Karolina  2017-04-06        Skomentuj 0

Konkurs fotograficzny















autor: Mirek  2017-04-05        Skomentuj 0

Spotkanie z prokuratorem
5 kwietnia 2017 r. uczniowie klas trzecich technikum i zasadniczej szkoły zawodowej uczestniczyli w spotkaniu profilaktycznym z prokuratorem, panem Jarosławem Szczepańskim. Tematyką była odpowiedzialność karna.
autor: Bartek  2017-04-05        Skomentuj 0

Nasi uczniowie gotowali z Jakubem Kuroniem
W ramach projektu "Żyjesz dla siebie i innych - zadbaj o zdrowie" w dniach 29-31 marca 2017 r. uczniowie naszej szkoły (kl. II TZ kelner, I i III ZSZ kucharz) pod opieką nauczycieli (p. M. Dębowska, p. J. Andrzejewska, p. A. Sujecka) wzięli udział w warsztatach zorganizowanych w sali bankietowej "Elida" w Kutnie. Gościem specjalnym imprezy był znany kucharz - Jakub Kuroń. Pierwszego dnia młodzież przygotowała potrawę dedykowaną seniorom - tortillę z kurczakiem, kurczaka w sosie brzoskwiniowo-musztardowym i potrawkę z kurczaka z warzywami i ryżem. Drugiego dnia omawiano dietę dla przedszkolaków i uczniowie robili sałatki owocowe. Ostatni dzień warsztatów natomiast dotyczył diety dla sportowców, więc przygotowano pyszne koktajle. Młodzież naszej szkoły nie tylko mogła wykazać się praktycznymi umiejętnościami, ale również uczestniczyła w ciekawych wykładach dietetyka. W rywalizacji z innymi szkołami nasi uczniowie zajęli 2. miejsce, dostali medal i nagrody rzeczowe.
Galeria
autor: Karolina  2017-04-03        Skomentuj 3


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl