środa, 14 listopada 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2401634
Dzisiaj: 209
IP: 54.91.203.233

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Gwiazdka 2015
W dniach 3-6 grudnia 2015 r. uczniowie kl. IV TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych: Klaudia Kamorska, Magdalena Woźniak, Marcin Zamerski, Amanda Ziętek i Łukasz Żakieta, pod opieką p. Joanny Andrzejewskiej i p. Moniki Ziębińskiej, wzięli udział w XIV Ogólnopolskim Pokazie Regionalnych Stołów Wigilijnych „Gwiazdka 2015” w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Uczniowie w ramach konkursu przygotowali dekorację stołu wigilijnego oraz sporządzali regionalne potrawy wigilijne. Młodzież nabyła nowych umiejętności zawodowych, poznała potrawy wigilijne różnych regionów Polski oraz świata, między innymi: ukraińskie i białoruskie. Wszyscy uczestnicy zostali uhonorowani certyfikatami uczestnictwa oraz upominkami, które były wręczane podczas Wieczoru Galowego. Organizatorzy podczas trwania konkursu zapewnili uczestnikom liczne atrakcje m.in. wycieczkę po zabytkach Poznania, pokaz barmański baristyczny oraz kucharski. Wszyscy  uczestnicy mieli okazję poznać materialne i duchowe tradycje świąt w danym regionie. Konkursowi towarzyszyła wspaniała atmosfera, która sprzyjała duchowemu przeżywaniu nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Wróciliśmy pełni wrażeń i nowych doświadczeń.
 Galeria
autor: Mirek  2015-12-07        Skomentuj 0

MONIN CUP JUNIOR 2015
MONIN CUP JUNIOR to konkurs dla młodych barmanów, którzy  rywalizowali ze sobą w tworzeniu najlepszych receptur koktajli przygotowanych w oparciu o produkty MONIN.Reprezentantem naszej szkoły była uczennica z klasy IV Technikum Hotelarskiego, Monika Wróblewska. Rywalizowała z 27 uczniami z całej Polski. Konkurs miał rangę międzynarodową.Zmagania konkursowe składały się z dwóch części.  W pierwszej części zawodnicy wykonywali blind test w którym na podstawie smaku i zapachu mieli odgadnąć 6 różnych syropów marki MONIN oraz przygotowali stworzone przez siebie 4 porcje long drinków bezalkoholowych wybraną przez siebie metodą w ciągu 7 minut. Gala finałowa trzeciej już edycji odbyła  się 3 grudnia 2015 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie.Technika wykonania koktajlu oceniana była przez sędziów zgodnie ze standardami International Bartenders’ Association. Za notę degustacyjną odpowiadała specjalna komisja, która oceniała wygląd, zapach i smak kompozycji. Ocena przeprowadzana była w sposób jawny w stylu włoskim. Przy stole sędziowskim zasiedli reprezentanci McCafe, Costa Coffee, AmRest, MSBiS, SPB, MONIN oraz Hamilton Beach .Monika godnie reprezentowała szkołę. Występ pod kątem technicznym był na bardzo wysokim poziomie. Słabiej wypadła konkurencja w blind teście. Wydarzenie to miało na celu kształcenie młodych adeptów sztuki barmańskiej i miksologii oraz kreowanie nowych, ciekawych rozwiązań w kategorii napojów mieszanych bezalkoholowych wśród młodzieży. W tym roku Ambasada Francji objęła konkurs Honorowym Patronatem co podniosło rangę wydarzenia.
Monice gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Galeria
autor: Mirek  2015-12-05        Skomentuj 0

Warsztaty w Środowiskowym Domu Samopomocy
W ramach współpracy ze Środowiskowym Domem Samopomocy w Kutnie grupa uczniów kl. I Technikum Zawodowego - technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycieli pani Emilii Durki i Aleksandry Tondyry-Plewy odwiedziła podopiecznych ośrodka. Młodzież wręczyła słodkie upominki wykonane przez kolegów i koleżanki z klasy III ZSZ - kucharz. Mikołajkowe słodkości sprawiły uczestnikom spotkania wiele radości. Pani Emilia Durka w imieniu Dyrekcji ZSZ Nr 2 w Kutnie przekazała Dyrektorowi Środowiskowego Domu Samopomocy w Kutnie Pani Ewie Głodek życzenia.
Galeria
autor: Mirek  2015-12-04        Skomentuj 0

XI edycja Olimpiady Przedsiębiorczości
W dniu 3. grudnia 2015 r. uczniowie z klasy II TZ technik hotelarstwa wzięli udział w szkolnym etapie  XI edycji Olimpiady Przedsiębiorczości organizowanej przez Fundację Promocji i Akredytacji Kierunków Ekonomicznych oraz pięć  największych polskich uczelni ekonomicznych - Szkołę Główną Handlową w Warszawie oraz Uniwersytety Ekonomiczne w Katowicach, Krakowie, Poznaniu i we Wrocławiu. Do  bieżącej edycji Olimpiady, która przebiega pod hasłem „Nowe przewagi konkurencyjne – technologia, informacja, społeczność"  zgłosiło się ponad 17,5 tys. uczniów z 1051 szkół z całej Polski. Wyniki będą znane 11. stycznia 2016 r.
Galeria
autor: Mirek  2015-12-03        Skomentuj 0

Bezpieczeństwo w Internecie
Bezpieczeństwo w Internecie
W dniu 2. grudnia 2015 r. uczniowie klasy I Technikum Zawodowego technik żywienia i usług gastronomicznych, klas IV Technikum Zawodowego kelner, technik technologii żywności i technik hotelarstwa uczestniczyli w warsztatach o charakterze edukacyjno – prewencyjnym z zakresu bezpieczeństwa w Internecie. Zajęcia prowadziły przedstawicielki  Wyższej Szkoły Bankowej w Toruniu p. Monika Martenka i p. Justyna Splitt. Spotkanie miało na celu promowanie działań na rzecz bezpieczeństwa w Internecie, m.in. na portalach społecznościowych. Prowadzące zajęcia uświadomiły młodzieży zagrożenia i skutki wynikające z niewłaściwego korzystania z Internetu. Wskazały, jak uniknąć  źródeł  i przejawów przemocy w Sieci, jak kształtować umiejętność radzenia sobie w przypadku nękania w Internecie. Młodzież miała możliwość poznania psychologicznych mechanizmów rządzących wirtualnym światem i kształtowania umiejętności uchronienia się przed uzależnieniem od Internetu.
Galeria
autor: Mirek  2015-12-02        Skomentuj 0

Pomóż dzieciom przetrwać zimę
Na terenie naszej szkoły przeprowadzamy akcję "Pomóż dzieciom przetrwać zimę".
Prosimy o przekazywanie darów do dnia 8 grudnia 2015:
- żywności długoterminowej,
- słodyczy,
- artykułów papierniczych i szkolnych,
- ubrań dziecięcych,
- zabawek i książeczek dla dzieci.
Za przeprowadzenie akcji odpowiedzialny jest opiekun Samorządu Uczniowskiego p. prof. Mirosław Ziębiński oraz opiekunowie wolontariatu: p.prof. Aleksandra Tondyra-Plewa i p. prof. Marek Kamiński.
Prosimy o zainteresowanie się akcją!
autor: Mirek  2015-11-30        Skomentuj 15

Zwiedzamy łódzkie hotele
Trzy łódzkie hotele, przeszły rewitalizację z pofabrycznych hal włókienniczych w nowocześnie zaaranżowane obiekty, spełniające wysokie wymagania odwiedzających Łódź gości. Wraz z nauczycielami p. Beatą Michałkiewicz i Aleksandrą Szymczak, 24 listopada 2015 roku młodzież naszej szkoły z klasy III  TZ - technik hotelarstwa miała okazję odwiedzić dwa z nich – Hotel Focus i Hotel Tobaco.   Wizyta studyjna w hotelach obejmowała tematykę zarządzania hotelem, obsługę gości w recepcji i restauracji hotelowej.
Galeria
autor: Mirek  2015-11-30        Skomentuj 0

Warsztaty przedświąteczne w Środowiskowym Domu Samopomocy
W dniu 26 listopada 2015 r. uczniowie klasy I TZ technik żywienia i usług gastronomicznych, pod opieką pani Emilii Durki, udali się w ramach zajęć obsługi gościa do Środowiskowego Domu Samopomocy w Kutnie. Pani  Emilia Durka zaprezentowała pokaz poświęcony metodom składania serwetek.  Uczniowie służyli instruktażem, wspomagając w zajęciach manualnych podopiecznych Środowiskowego Domu Samopomocy. Wspólnie wykonano również dekoracje bożonarodzeniowe: choinki, bombki, aniołki. Stworzyło to możliwości integracji międzypokoleniowej. Spotkanie potwierdziło, że empatia tak ważna w prawidłowym funkcjonowaniu człowieka, nie jest obca uczniom. Wzajemny kontakt dał dużo radości wszystkim uczestnikom warsztatów. Po wizycie w Środowiskowym Domu Samopomocy uczniowie żywo dzielili się refleksjami, wyrażając zadowolenie z możliwości dalszej współpracy.
 GALERIA
autor: Adam  2015-11-27        Skomentuj 89

DNI HONOROWEGO KRWIODAWSTWA
22 -26. 11 – DNI HONOROWEGO KRWIODAWSTWA
Szkoła od wielu lat aktywnie uczestniczy w akcjach ratowania życia ludzkiego. Kilkakrotnie społeczność szkolna poprzez swoją ofiarność zajmowała zaszczytne pierwsze miejsca w konkursie „Młoda krew ratuje życie” organizowanym przez Rejonowe Centrum  Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Łodzi. Wpisując się w obchody Honorowego Krwiodawstwa 25 listopada na sali gimnastycznej została zorganizowana prelekcja na temat idei krwiodawstwa oraz ważnych aspektów dla każdego dawcy. Zaproszona prelegentka z Rejonowego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Łodzi p. Małgorzata Kieradzka, poprowadziła rzeczowo i merytorycznie spotkanie z młodzieżą z klas II i III zachęcając oraz rozwiewając obawy przyszłych darczyńców. Krwiodawstwo jest wyrazem szczególnie wyrażonej bezinteresownej miłości bliźniego, przejawem solidarności społecznej – tym cenniejszej, że potwierdzonej bardzo konkretnym działaniem. Krwiodawca to człowiek o większej niż przeciętna wrażliwości na sprawy ludzkie, skłonny do bezinteresownego działania na rzecz nawet nieznanego chorego czy ofiary wypadku. Honorowy dawca krwi to także postawa życiowa, wynikająca z dużego zrozumienia dla potrzeby leczenia krwią lub ratowania życia ludzkiego przez podanie niezastąpionego leku, jakim jest krew. To altruista, stawiający sobie za cel pomaganie innym, być może również swoim bliskim, kolegom, przyjaciołom – czasem także sobie samemu. Cieszę się, że w naszej szkole jest dużo takich osób, a mam nadzieję, że z każdą akcją będzie ich jeszcze więcej. W najbliższy piątek w godzinach 10.40- 13.25 będzie kolejna okazja by czynić dobro innym. Zapraszam pełnoletnie, zdrowe osoby do wzięcia udziału w już drugiej w tym roku szkolnym akcji Honorowego Krwiodawstwa.                                                                            
Opiekun Szkolnego Koła PCK – również  Honorowy Dawca  - Agnieszka Mularczyk
 Galeria
autor: Mirek  2015-11-25        Skomentuj 0


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl