środa, 14 listopada 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2401576
Dzisiaj: 151
IP: 54.91.203.233

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Warsztaty "Kolorowa kanapka" dla dzieci z SP 9 w Kutnie
W ramach współpracy ze środowiskiem lokalnym oraz promocji zdrowych nawyków żywieniowych po raz kolejny przeprowadzono w naszej szkole warsztaty dla dzieci pod hasłem „Kolorowa kanapka”. Tym razem na zajęcia przyszyły dzieci z kl. III C ze Szkoły Podstawowej Nr 9 im. Władysława Jagiełły w Kutnie razem z opiekunem - p. Sylwią Przeradowską. Mali kucharze poznali piramidę żywienia, dowiedzieli się, jak ważne jest jedzenie śniadania oraz pięciu porcji owoców i warzyw w ciągu dnia. Najmilszym punktem spotkania z perspektywy dzieci było niewątpliwie sporządzanie apetycznych, kolorowych i zdrowych kanapek. Za zorganizowanie zajęć podziękowania należą się p. Monice Gasik, pod opieką której znajdowała się młodzież kl. II ZSZ kucharz pracująca z dziećmi.
Galeria
autor: Karolina  2018-04-26        Skomentuj 0

Podziękowanie od WOŚP
autor: Bartek  2018-04-24        Skomentuj 0

Obchody 75. rocznicy powstania w getcie warszawskim i Dnia Pamięci o Kutnowskich Żydach
19 kwietnia 2018 r. w ramach obchodów 75. rocznicy powstania w getcie warszawskim obchodziliśmy Dzień Pamięci o Kutnowskich Żydach. Tego dnia wszyscy w szkole nosili przypięte papierowe żonkile, które wykonane były przez uczniów kl. I TZ technik hotelarstwa pod kierunkiem p. Beaty Michałkiewicz i p. Aleksandry Tondyry – Plewy. Jest to symbol pamięci o bohaterach powstania z 1943 r. Warto wspomnieć, że żonkile symbolizują pamięć, szacunek i nadzieję, a związane są z postacią Marka Edelmana, ostatniego przywódcy Żydowskiej Organizacji Bojowej, który w każdą rocznicę powstania w getcie warszawskim dostawał te kwiaty od anonimowej osoby. Sam również co roku 19 kwietnia składał pod Pomnikiem Bohaterów Getta bukiet żółtych kwiatów – często były to właśnie żonkile. Uczniowie klas: I B TZ technik żywienia i usług gastronomicznych, I TZ technik eksploatacji portów i terminali oraz I TZ technik hotelarstwa uczestniczyli w miejskich uroczystościach zorganizowanych przez Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Kutnowskiej pod patronatem Prezydenta Miasta Kutna. Przeszli w Marszu Pamięci o Kutnowskich Żydach. Uroczystości zakończyły się pod tablicą pamiątkową na budynku cukrowni Konstancja w Kutnie przy ulicy Mickiewicza. Opiekę nad młodzieżą sprawowali: p. A. Szymczak, p. A. Tondyra-Plewa i p. G. Wojtasiak. W ramach obchodów kolejnej rocznicy powstania w getcie warszawskim uczniowie obejrzeli również film „Nie było żadnej nadziei”, przygotowany przez Centrum Edukacyjne Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Te tragiczne wydarzenia przypominała również gazetka tematyczna, przygotowana przez młodzież pod kierunkiem p. Beaty Michałkiewicz. Działania podjęte w ramach obchodów kolejnej rocznicy powstania w getcie zachęciły uczniów do podjęcia próby zmierzenia się z dylematami, przed którymi siedemdziesiąt pięć lat temu stanęli młodzi ludzie. Nie jesteśmy dzisiaj w stanie skonfrontować się z wyborami, przed jakimi stanęli wówczas Żydzi zamknięci w getcie. Jednak możemy i powinniśmy okazać im pamięć i szacunek.
autor: Karolina  2018-04-23        Skomentuj 0

Udział młodzieży w XXII Ogólnopolskim Konkursie Wiedzy Biblijnej
18 marca w Skierniewicach odbył się etap diecezjalny XXII Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy Bilblijnej. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie: Aleksandra Jóźwiak z kl. II TZ terminale oraz Kacper Andrzejczak kl. II TZ żug. Konkurs Wiedzy Biblijnej został zorganizowany przez Katolickie Stowarzyszenie "Civitas Chrisitana". Młodzież miała okazję zgłębić Księgę Psalmów oraz Listy św. Pawła. Tegoroczny etap diecezjalny zbiegł się z Tygodniem Biblijnym oraz zbliżającym się Narodowym Dniem Czytania Biblii.
autor: Karolina  2018-04-20        Skomentuj 0

Wycieczka do Gdańska
13 kwietnia z inicjatywy Muzeum Regionalnego w Kutnie odbyła się jednodniowa wycieczka do Gdańska.     Była to nagroda specjalna dla Laureatów konkursów historycznych, larpa i gier miejskich zorganizowanych i przeprowadzonych przez Muzeum w ubiegłym roku. W programie uwzględniono zwiedzanie Muzeum II Wojny Światowej oraz Starego Miasta. Uczniowie i Nauczyciele z kutnowskich szkół mieli okazję zobaczyć nowoczesne, multimedialne i interaktywne muzeum. Spacer po gdańskiej Starówce przebiegał szlakami architektury sakralnej, zabytków czy miejsc zamieszkania znanych osób żyjących w tym mieście.      Wycieczka zintegrowała środowisko szkolne z muzealnym. Mamy nadzieję, że pozostanie na długo w pamięci Uczestników.
Galeria
autor: Mirek  2018-04-17        Skomentuj 0

Międzynarodowy Dzień Tańca w "Troczewskim"
W dniu 13.04.2018 r. w naszej szkole odbyła się uroczystość z okazji Międzynarodowego Dnia Tańca. Honorowym gościem był pan Kacper Pawłowski – tancerz Szkoły Tańca w Kutnie, zdobywca I miejsca w tańcach standardowych oraz III miejsca w tańcach latynoamerykańskich w kategorii młodzieży starszej podczas Ogólnopolskiego Turnieju Tańca Towarzyskiego GRAND PRIX POLSKI. Uroczystość otworzyli uczniowie klas IV, prezentując układ walca wiedeńskiego. Uczennice klasy II TZ technik hotelarstwa przygotowały prezentację multimedialną na temat historii tańca i jej twórców. Następnie pan Kacper Pawłowski opowiedział o rodzajach tańca, turniejach tanecznych, a następnie zaprezentował podstawowe kroki taneczne cha-chy. Kolejną atrakcją był konkurs taneczny, w którym brały udział następujące klasy: I TZ technik hotelarstwa, II TZ technik hotelarstwa, I TZ technik obsługi portów i terminali, II ZSZ kucharz, IA TZ technik żywienia i usług gastronomicznych. Mogliśmy podziwiać różne style taneczne oraz ciekawą choreografię. Jury w składzie: p. Małgorzata Gładysiak, p. Kacper Pawłowski, p. Włodzimierz Błaszczyk oraz Konrad Derucki (przewodniczący SU) ogłosiło werdykt: I MIEJSCE zajęła klasa I TZ technik obsługi portów i terminali, II MIEJSCE zajęły ex aequo klasy: II TZ technik hotelarstwa i I A TZ technik żywienia i usług gastronomicznych, III MIEJSCE - I TZ technik hotelarstwa, IV MIEJSCE – II ZSZ kucharz. Kolejnym punktem spotkania były warsztaty taneczne prowadzone przez p. Kacpra Pawłowskiego, podczas których uczniowie mogli poznać tajniki cha-chy. Trzeba przyznać, że wszyscy się świetnie bawili i korzystali z chwili relaksu między kolejnymi lekcjami.
autor: Karolina  2018-04-16        Skomentuj 0

Wycieczka młodzieży do Poznania
12 kwietnia 2018 roku uczniowie naszej szkoły odwiedzili Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, który sprawuje patronat nad naszą szkołą. Młodzież wzięła udział w wykładach: Dziekan Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu dr hab. Bożeny Danyluk „Czy warto jeść mięso?” oraz prodziekan ds. studiów dr hab. Doroty Walkowiak-Tomczak pt. „Barwniki naturalne”. Uczniowie mieli również okazję uczestniczyć w zajęciach warsztatowych, w czasie których oceniali smak, zapach, konsystencję i ogólne wrażenie jaj przepiórczych, bażancich, kaczych i gęsich. Musieli udzielić odpowiedzi na pytania ankietowe na temat stylu życia i odżywiania młodzieży. Spotkanie zakończyło się prezentacją poświęconą drożdżom, po której uczniowie poznali sprzęt wykorzystywany przy hodowli drożdży oraz oglądali je pod mikroskopami. Młodzież odwiedziła także Instytut Żywienia Człowieka i Dietetyki, w którym prezentowano sprzęt do badania gęstości kości. Wycieczka pozwoliła uczniom wcielić się na kilka godzin w rolę studentów i może ukierunkuje ich przyszłe wybory. Nad sprawnym przebiegiem spotkania na uczelni czuwał dr inż. Tomasz Szablewski, pełniący funkcję koordynatora z ramienia uniwersytetu. Opiekę nad młodzieżą podczas wycieczki dydaktycznej sprawowały panie: Elżbieta Olejniczak i Joanna Andrzejewska.
autor: Karolina  2018-04-13        Skomentuj 0

Wyróżnienie na IV Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym SMAK GOŚCINNOŚCI 2018
W dniach 11 – 13 kwietnia 2018 r. uczniowie II ZSZ kucharz – Patrycja Ślebocka i Damian Waśkiewicz reprezentowali naszą szkołę w IV Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym, który odbył się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach. Celem tego konkursu było m.in. promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów Małopolski, pogłębianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych, rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów, dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych oraz rozbudzanie pomysłowości, inicjatywy i kreatywności, wyrabianie poczucia estetyki i piękna. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu była fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca. Małopolska jest regionem, w którym wciąż dużą wagę przywiązuje się do tradycji. To tutaj nadal żywe są zwyczaje ludowe, zachowały się stare odmiany roślin i rasy zwierząt, a żywność wytwarzana jest tradycyjnymi metodami. W Dolinie Dunajca panują doskonałe warunki naturalne do uprawy Pięknego Jasia: plantacje położone są dość nisko, dzięki temu pola osłonięte są od wiatru, na który roślina jest bardzo wrażliwa. Na bazie fasoli rozwija się również bogata i oryginalna kuchnia, z fasoli robi się naprawdę wszystko: od kiełbasy po wyskokowe napoje. Nie dziwi więc fakt, że w 2011 r. fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca została wyróżniona oznaczeniem Chronionej Nazwy Pochodzenia. Uczniowie biorący udział w konkursie musieli przejść kolejne etapy eliminacji, aby znaleźć się w finale. Zadaniem zespołu było przygotowanie zakąski i dania głównego, którego składnikiem głównym była fasola Piękny Jaś. Młodzież została przygotowana do konkursu pod czujnym okiem pani Emilii Durki. Damian Waśkiewicz przygotował duszoną kaczkę z energetycznym puree z fasoli Piękny Jaś otoczoną aksamitnym sosem truskawkowo-żurawinowym, a Patrycja Ślebocka sporządziła smażonego dorsza, którego podała w towarzystwie sosu musztardowego otoczonego bogactwem fasoli uprawianej w Dolinie Dunajca. Jury oceniało kreatywność zespołu, recepturę, dobór składników, przebieg pracy oraz sposób podania. Nasi uczniowie zdobyli wyróżnienie i otrzymali statuetkę, dyplomy i nagrody. Potrawy te zostały szczególnie docenione i dostrzeżone, gdyż zdobyły dodatkową nagrodę „Dla innowacji kulinarnej”, którą ufundował Sejmik Województwa Małopolskiego. Jest to dla nas ogromna radość i wyróżnienie. Konkurs „Smak Gościnności” to impreza, w której nasza szkoła miała okazję uczestniczyć po raz pierwszy. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem szkoły goszczącej i panującej tam atmosfery. Nie przez przypadek nosi ona nazwę Małopolskiej Szkoły Gościnności. Sam konkurs był okazją do integracji szkół o tym samym profilu kształcenia, umacniania współpracy z placówkami szkolenia praktycznego oraz firmami i szkołami związanymi z gastronomią. Konkurs był uświetniony licznymi atrakcjami, m.in. wykładem pani Renaty Kostogrys z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, dotyczącym problemu otyłości i promocji zdrowego stylu życia, a także pokazem kulinarnym przygotowanym przez restaurację Albertina. Gościem honorowym był pan Robert Makłowicz, który wygłosił wykład na temat smaków potraw w różnych regionach Polski. Udział w tym konkursie był kolejnym doświadczeniem zawodowym zarówno dla młodzieży, jak i opiekunów, poszerzył wiedzę z zakresu gastronomii oraz pozwolił poznać, w atmosferze koleżeństwa i zdrowej rywalizacji, nowe techniki przygotowywania potraw. Młodzież do konkursu przygotowała pani Emilia Durka, a opiekę podczas wyjazdu nad uczniami sprawowały p. Emilia Durka i p. Mariola Dębowska.
autor: Karolina  2018-04-13        Skomentuj 0

„Budź się z motywacją, zasypiaj z satysfakcją” - warsztaty motywacyjne w Kutnowskim Domu Kultury
Jak pozbyć się tego, czego w sobie nie lubimy? Co zrobić, by odnaleźć w sobie pewność siebie? Jak wyznaczać sobie kolejne cele i dążyć do ich realizacji? Na te i wiele innych pytań odpowiedź uzyskali uczniowie klas czwartych, którzy wzięli udział w warsztatach motywacyjnych prowadzonych przez dr Monikę Mularską-Kucharek - terapeutkę, doktora socjologii i trenera umiejętności psychospołecznych. Prowadząca spotkanie powiedziała m.in.: „ Łatwiej nam myśleć o sobie negatywnie niż pozytywnie. Każdy z nas ma w sobie tzw. krytyka wewnętrznego, który zabija naszą motywację, który jest w nas i często podkopuje nasze możliwości. Ja bardzo często spotykam się z osobami, które próbują uporać się z tym krytykiem wewnętrznym i sama kiedyś pokonałam taką drogę. Przez lata pracy nad sobą na pewno mam go pod kontrolą, do czego też państwa zachęcam. Do podjęcia działań, by nas nie ograniczał” Drugą część warsztatów poprowadził Michał Wiśniewski - wokalista i lider zespołu Ich Troje, który szybko nawiązał doskonały kontakt z młodzieżą. Uczestnicy spotkania bardzo chętnie brali udział w warsztatach, co świadczy o tym, że tego typu tematyka jest niezmiernie ważna i bliska młodzieży. W odczuciu młodzieży warsztaty były ciekawe i przemawiające do każdego.
autor: Karolina  2018-04-13        Skomentuj 0


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl