środa, 14 listopada 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2401590
Dzisiaj: 165
IP: 54.91.203.233

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

TROCZEWSKI NA PIKNIKU NAUKOWYM 2015
W dniu 1. maja 2015 r. odbył się w naszym mieście Piknik Naukowy, w którym uczestniczyli uczniowie i kadra pedagogiczna z naszej szkoły. Zaprezentowali oni swoje umiejętności w zakresie:
  • barmaństwa  i obsługi kelnerskiej,
  • sposobów formowania serwetek indywidualnego użytku,
  • carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach,
  • analizy produktów spożywczych w ramach laboratorium zdrowej żywności.
    Dodatkową atrakcją naszego pokazu była degustacja wyrobów cukierniczych i napojów. Ponadto goście odwiedzający stoisko TROCZEWSKIEGO mogli upamiętnić swój pobyt na imprezie dzięki zdjęciom wykonanym w naszej fotobudce.
    Zakłady współpracujące ze szkołą - Spółdzielnia Mleczarska ZORINA w Kutnie oraz Zakład Piekarniczo-Cukierniczy Tadeusz, Dominik i Jakub Ozdowscy Sp.j. -  dostarczyły produkty mleczarskie i piekarnicze, które były degustowane przez zwiedzających, a także wykorzystane do badań laboratoryjnych.
    Swój udział na Pikniku Naukowym aktywnie zaznaczyli uczniowie:
I TZ technik technologii żywności – Krystian Błaszczyk;
II TZ technik żywienia i usług gastronomicznych – Weronika Łuczyniak, Natalia Maślanka, Michał Michalski, Kamil Podorski, Martyna Podorska, Angelika Sobczak, Emil Turek;
III TZ technik żywienia i usług gastronomicznych – Marcin Zamerski,
III TZ kelner – Dominika Golińska,
III TZ technik hotelarstwa – Monika Wróblewska.

    Wcześniej wypieki szkolne (pyszne ciasteczka) przygotowali uczniowie klasy II TZ technik żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem Pań Sylwii Buczkowskiej i Agnieszki Mularczyk.
    Koordynacją całego przedsięwzięcia zajęła się Pani Julita Ryś – kierownik szkolenia praktycznego. W liczne działania zaangażowani byli nauczyciele:
PP. Joanna Andrzejewska, Mariola Dębowska, Katarzyna Goszczyńska, Karina Karasińska-Pirowska, Elżbieta Olejniczak, Leon Wieczorek, Dorota Wojculewicz, Ewa Żydowo oraz Pani wicedyrektor Anna Rutkowska-Rubacha.
    Administrację szkoły reprezentowała Pani Aleksandra Trukawa – pracownik sekretariatu.
    Udział w Pikniku Naukowym  stał się okazją do bezpośredniego kontaktu z mieszkańcami Kutna i prezentacji efektów kształcenia zawodowego w TROCZEWSKIM.
Do zobaczenia za rok !
GALERIA
autor: Adam  2015-05-05        Skomentuj 0

APEL Z OKAZJI ŚWIęTA NARODOWEGO 3 MAJA
Dnia 29. kwietnia 2015 roku odbył się w naszej szkole apel z okazji Święta Narodowego 3 Maja. Program artystyczny, uświetniający tę uroczystość oraz obchody Dnia Flagi Rzeczypospolitej Polskiej, przygotowali uczniowie klasy II – TZ kelner pod opieką wychowawczyni, Pani Sylwii Buczkowskiej. Następnie Pani Wicedyrektor Małgorzata Gładysiak podkreśliła doniosłość tych wydarzeń, odwołując się do polskich symboli narodowych. Przypomniała również o obchodach uroczystości w dniach wolnych od zajęć dydaktycznych. Pani Wicedyrektor wygłosiła też pogadankę na temat bezpieczeństwa.
GALERIA
autor: Adam  2015-05-05        Skomentuj 78

Odpowiedzialność prawna
W dniu 29.04.2015 uczniowie klas trzecich TZ i ZSZ wzięli udział w spotkaniu z prokuratorem, panem Jarosławem Szczepańskim. Tematyka prelekcji -"Odpowiedzialność prawna", spotkała się z dużym zainteresowaniem młodzieży. Po spotkaniu gość odpowiadał na indywidualne pytania zgromadzonych w sali gimnastycznej uczniów. Zajęcia odbyły się w ramach działań profilaktycznych prowadzonych w naszej szkole.

autor: Adam  2015-04-30        Skomentuj 0

DNI ZIEMI W TROCZEWSKIM
W dniu 22. kwietnia 2015 roku, z inicjatywy Szkolnego Koła Ligi Ochrony Przyrody pod przewodnictwem Pani Katarzyny Goszczyńskiej odbył się w naszej szkole apel z okazji Międzynarodowych Dni Ziemi. Rozpoczął się on rozstrzygnięciem wyników konkursu, zorganizowanego przez Panią Agnieszkę Mularczyk w dn. 8. kwietnia 2015 r.
I miejsce zajął uczeń kl. III ZSZ Przemysław Cichocki,
II miejsce zajął ucz. kl. III-TZ żug
Marcin Zamerski,
III miejsce ex aequo zajęli ucz. kl. II-TZ technik hotelarstwa
Weronika Kacprzak, ucz. kl. II-TZ żug Emil Turek, ucz. kl. I ZSZ Zbigniew Kłopotowski.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali drobne upominki. Podziękowania oraz dyplomy wręczono również honorowym krwiodawcom naszej szkoły.
Następnie ucz. kl. I-TZ żug przedstawiła prezentację multimedialną, dotyczącą problemów naszej planety. W konkursie na najciekawszy strój ekologiczny udział wzięli uczniowie z klasy I-TZ technik hotelarstwa Kamila Rosiak i Marika Podorska, z kl. I-TZ technik żywienia i usług gastronomicznych Klaudia Kolasa i Małgorzata Włodarczyk oraz
z kl. II-TZ technik hotelarstwa Marika Melson, która została ogłoszona zwycięzcą tej konkurencji, przez jury w składzie : Pani wicedyrektor Małgorzata Gładysiak, Pani Mariola Dębowska oraz uczennica klasy I-TZ technik kelner Karina Dąbrowska.
Pani Katarzyna Goszczyńska dokonała również rozstrzygnięcia wyników konkursu ekologicznego, który odbył się 20. kwietnia 2015 r. Test wiedzy ekologicznej składał się  z 38 pytań, a przystąpiło do niego 15 uczniów, przedstawicieli różnych klas. Uczniowie musieli wykazać się wysokim poziomem wiedzy z zakresu ochrony środowiska i ekologii. W wyniku konkursu I miejsce zajęła ucz. kl. I-TZ żug Katarzyna Misztal, II miejsce ucz. kl. I-TZ żug Małgorzata Włodarczyk, III miejsce ucz. kl. II-TZ żug Emil Turek. Uczniowie otrzymali dyplomy i upominki. Podczas apelu uczniowie kl. I-TZ żug
zaprezentowali wykonane przez siebie plakaty o tematyce ekologicznej.
Żywność ekologiczną, dary ziemi, które promowały zdrowy styl życia przygotowały uczennice kl. I-TZ kelner.
Na koniec głos zabrała Pani wicedyrektor Małgorzata Gładysiak, która podziękowała młodzieży i jej opiekunom za pracę włożoną w przygotowanie apelu.
GALERIA
autor: Adam  2015-04-28        Skomentuj 0

ZAKOńCZENIE - KLASY MATURALNE
W dniu 24. kwietnia 2015 r. odbyła się w naszej szkole uroczystość zakończenia nauki
w szkole przez klasy maturalne.
Rozpoczęła się ona wystąpieniem przewodniczącej Samorządu Uczniowskiego, uczennicy
Klaudii Kamorskiej, która powitała kolejno – dyrekcję, grono pedagogiczne, absolwentów oraz rodziców i zaproszonych gości.
Następnie wprowadzono sztandar szkoły i odśpiewano hymn państwowy.
Potem głos zabrała Pani wicedyrektor Małgorzata Gładysiak, która skierowała do tegorocznych absolwentów pełne refleksji słowa pożegnania.
W dalszej części nastąpił uroczysty moment złożenia ślubowania przez absolwentów,  a po nim przemówienie przedstawicielki absolwentów, Katarzyny Wiankowskiej.
Pani wicedyrektor Małgorzata Gładysiak rozpoczęła, oczekiwany przez wszystkich, moment wręczania nagród, dyplomów dla uczniów i listów gratulacyjnych dla rodziców.
Zgodnie z tradycją grono pedagogiczne i społeczność uczniowska naszej szkoły przyznali absolwentom klas maturalnych honorowe Antośki w dowód uznania za określone osiągnięcia w sześciu kategoriach.
O przyznanie Antośka w kategorii najlepszy uczeń poproszono Panią wicedyrektor  Annę Rutkowską – Rubachę. Nagrodę w tej kategorii otrzymała Katarzyna Wiankowska, uczennica kl. IV-TZ technik hotelarstwa. Nagrodę w kategorii najwyższa frekwencja wręczyła Pani wicedyrektor Małgorzata Gładysiak uczennicy kl. IV-TZ technik hotelarstwa Magdalenie Tomaszewskiej. Antośka w kategorii najlepszy czytelnik wręczyła Pani Elżbieta Michalak uczennicy kl. IV-TZ technik hotelarstwa Natalii Leśniewskiej

.Galeria
więcej...
autor: Adam  2015-04-27        Skomentuj 0

JAK TO Z HOMAREM BYŁO ...
JAK TO Z HOMAREM BYŁO .. wzbogacamy swoje umiejętności.
19 KWIETNIA 2015 R. NAUCZYCIELE  ZESPOŁU PRZEDMIOTOWEGO Z ZAKRESU ŻYWIENIA UCZESTNICZYLI W WARSZTATACH OBEJMUJĄCYCH SERWIS SPECJALNY potraw. PROWADZĄCYM ZAJęCIA BYŁ PAN MACIEJ ŚWITAŁA menager  CZTEROGWIAZDKOWEJ RESTAURACJI. NA STOLE DEGUSTACYJNYM ZNALAZŁY SIę ŚLIMAKI, MAŁŻE NOWOZELANDZKIE, RAKI, HOMAR. Nie zabrakło przepysznych flambirowanych naleśników z gorącym sosem malinowym, lodami, owocami. Rewelacyjnego smaku dodawał im sok ze świeżych pomarańczy, skórka cytryny,  brandy i likier triple sec użyty do flambirowania. Rozkoszą dla podniebienia było  fondue na bazie belgijskiej czekolady Barima,  wzbogacone  owocami.Poznaliśmy technikę sporządzania potraw, sposób podania, a także ich technikę spożywania. Zdobyte umiejętności przyczynią się do podniesienia poziomu kształcenia zawodowego. Warsztaty zorganizowała Poznańska Akademia Barmanów. Uczestnicy otrzymali certyfikaty i materiały szkoleniowe.
Dyrekcji dziękujemy  za umożliwienie uczestnictwa w takiej formie doskonalenia zawodowego.
Galeria
autor: Mirek  2015-04-20        Skomentuj 0

Konkurs
W dniu 15 kwietnia 2015r uczennice klasy III TZ - technik hotelarstwa Malwina Seliga i Milena Wróbel pod opieką p. A. Szymczak uczestniczyły w II etapie Regionalnego Konkursu Wiedzy o hotelarstwie organizowanym przez Zespół Szkół Ekonomiczno -Turystyczno-Hotelarskich w Łodzi. Otrzymały dyplomy za udział w konkursie.
 
autor: Adam  2015-04-17        Skomentuj 8

SZKOLNY ŚWIATOWY DZIEń ZDROWIA
W związku z obchodzonym Światowym Dniem Zdrowia 7 kwietnia, w naszej szkole została przygotowana tematyczna dekoracja. Wśród informacji znalazły się min. zasady racjonalnego żywienia, sposób liczenia BMI oraz wskazówki do zdrowego stylu życia.Natomiast po powrocie z świątecznej przerwy, przedstawiciele wszystkich klas wzięli udział w konkursie wiedzy o zdrowiu. Pytania dotyczyły różnych aspektów kształtujących zdrowie:- pierwszej pomocy, sportu, PCK profilaktyki zdrowia, chorób cywilizacyjnych, zasad prawidłowego żywienia i stylu życia. Młodzież wykazała się wysoką świadomością zdrowotną. Najwyższe wyniki uzyskali:
I miejsce - Cichocki Przemysław - III ZSZ
II miejsce - Zamerski Marcin - III TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych
III miejsce - Kasprzak Weronika II TZ - technik hotelarstwa                 Turek Emil - II TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych                  Kłopotowski Zbigniew - I ZSZ

Podczas najbliższego apelu młodzież otrzyma dyplomy oraz drobne upominki.
Dziękujemy za udział i gratulujemy wszystkim, którzy przyjęli to wyzwanie.                                                                             Opiekunowie SK PCK
autor: Mirek  2015-04-14        Skomentuj 0

Światowy Dzień Zdrowia
Światowy  Dzień Zdrowia jest obchodzony co rok 7 . kwietnia , w rocznice,  powstania Światowej Organizacji Zdrowia . Nasza szkoła również dołączyła się do obchodów tej rocznicy , a jej celem  było zwrócenie  szczególnej uwagi na wybrane problemy , związane ze zdrowiem  publicznym np . otyłością.
Uczennice Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 w Kutnie , uczęszczające do klasy II ZSZ kucharz, aby podnieść poziom wiedzy związany z  dbałością o zdrowie, przygotowały tablicę informacyjną . Dzięki czemu  można było dowiedzieć się,  jak należy obliczać wskaźnik BMI, określający nasz stan fizyczny.
autor: Adam  2015-04-07        Skomentuj 73


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl