czwartek, 20 września 2018
     
 
Misja i wizja szkoły - cel, do którego dążymy:
Szkoła przyjazna, bezpieczna, w której każdy uczeń osiągnie sukces na miarę swoich możliwości.

Menu
Edukacja
Osiągnięcia
Szkoła
Polecamy
AEHT
amso
WFOS
GEOUNI


OgÓlnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia"

Statystyki
Licznik: 2337414
Dzisiaj: 749
IP: 54.92.164.184

Aktualnie :
zalogowanych:
gości:

od 23-02-2004
PROMOCJA TROCZEWSKI

Warsztaty kulinarne z Marcinem Budynkiem już wkrótce
22 lutego 2018 roku w mury naszej szkoły zawita znany mistrz kulinarny - Marcin Budynek, wielololetni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie, juror wielu konkursów kulinarnych, założyciel oraz wiceprezes Klubu Szefów Kuchni. Jego specjalnością jest kuchnia polska w nowatorskim wydaniu, inspiracje zaś czerpie z bogactwa natury, dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne. Młodzież „Troczewskiego” weźmie udział w programie informacyjno – szkoleniowym z zakresu jakości mięsa drobiowego, którego pomysłodawcą był Związek ,,Polskie Mięso”. Głównym celem projektu jest przeprowadzenie instruktażu z zakresu obróbki technologicznej mięsa drobiowego w formie prelekcji merytorycznej oraz formie praktycznej (nowoczesne metody obróbki drobiu, marynowanie drobiu, kompozycje smakowe i aranżacja potraw) dla klas o profilu gastronomicznym. Warsztaty zakończą się degustacją przygotowanych przez młodzież potraw. Nad całym przedsięwzięciem czuwać będzie Emilia Durka oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych.
autor: Karolina  2018-02-15        Skomentuj 0

Walentynki w "Troczewskim"
„Dzień radosny zaświtał w złotej zorzy iskierce, przyjmij więc w podarunku walentynkowe serce.” W dniu 14 lutego 2018 r. cała społeczność szkolna wzięła udział w spotkaniu walentynkowym. Klasa II Technikum Zawodowego – technik hotelarstwa, pod kierunkiem p. Izabeli Kowalik, przygotowała przedstawienie – współczesną wersję historii miłosnej Romea i Julii Williama Shakespeara na podstawie scenariusza „Miłość niejedno ma imię”. Jak zwykle mogliśmy liczyć na uczniów klasy IV Technikum Zawodowego – technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy czuwali nad oprawą techniczną, czyli Doriana Pietruszkę i Bartłomieja Smakowskiego. Ponadto, wszyscy nauczyciele otrzymali drobne upominki – piernikowe serduszka – niespodziankę przygotował Samorząd Uczniowski wraz z opiekunami: p. Kariną Karasińską- Pirowską i p. Małgorzatą Nowak- Kaczorkiewicz. Następnie przyszedł czas na konkursy: - dopasowanie miłości do tytułów utworów; - narysowanie kartki walentynkowej na czas; - taniec w parach z balonem. W szczególności ostatnia konkurencja przypadła nam do gustu, śmiechu było co niemiara… Rozstrzygnięty został także konkurs na najpiękniejszą kartkę walentynkową – zwycięzcą został Kamil Rosiak – uczeń klasy IV Technikum Zawodowego – technik hotelarstwa. Do udziału w konkursach zachęciły uczniów atrakcyjne nagrody: talony na jednorazowe zwolnienie z niezapowiedzianej kartkówki lub odpowiedzi do wykorzystania w II półroczu roku szkolnego 2017/2018.
autor: Karolina  2018-02-14        Skomentuj 0

Wielki Test Historyczny KUTNO-LUDZIE, HISTORIA, ZABYTKI rozstrzygnięty!
13 lutego 2018 r. w Urzędzie Miasta Kutno nastąpiło uroczyste wręczenie nagród zwycięzcom Wielkiego Testu Historycznego KUTNO-LUDZIE, HISTORIA, ZABYTKI zorganizowanego przez Muzeum Regionalne w Kutnie pod patronatem Prezydenta Miasta Kutno. II miejsce w tym konkursie zajęła uczennica klasy II TZ technik hotelarstwa Paulina Konwerska, natomiast tuż za podium znalazł się uczeń klasy II TZ technik żywienia i usług gastronomicznych Kacper Andrzejczak. Nagrodzeni uczniowie otrzymali dyplomy i karty podarunkowe. Za przygotowanie młodzieży odpowiedzialny był pan Grzegorz Wojtasiak.
Gratulujemy!
autor: Karolina  2018-02-13        Skomentuj 0

Konkurs
autor: Mirek  2018-02-02        Skomentuj 0

Warsztaty kulinarne
    W dniu 29 stycznia 2018r. w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne dla dzieci z Młodzieżowego Domu Kultury.  Dzieci w wieku 8 – 12 lat uczestniczyły w zajęciach z pieczenia ciasteczek. Podzielone były na 4 grupy. Każda ekipa miała swojego opiekuna – uczennice z klasy Ia TZ – technik żywienia i usług gastronomicznych oraz swój przepis na wypieki. Pierwsza  drużyna piekła ciasteczka owsiane z pysznym dodatkiem zdrowych bakalii, druga – przygotowała muffinki śmietankowo-kakaowe, trzecia – ciasteczka kruche a ostatnia czwarta – ciasteczka marchewkowe. Dzieciaki z wielkim zapałem i zaangażowaniem wykonywały zadania. Przy okazji było dużo śmiechu i radości. Wszystkie ciasteczka  udały się znakomicie. Pod koniec warsztatów zrobiliśmy głosowanie na najsmaczniejszy wypiek. Bezkonkurencyjne okazały się ciasteczka owsiane.
Warsztaty poprowadziła p. Mariola Dębowska.   
Tego samego dnia równolegle dzieci uczestniczyły także w zajęciach z carvingu, czyli tworzenia dekoracji z warzyw i owoców. Wykonywały bałwanka z jaj, pingwinka z oliwek, kwiaty z pora czy delfinka z banana.  Dekoracje robiły z wielką precyzją i zaangażowaniem.
Zajęcia te poprowadziła p. Joanna Andrzejewska.
Mamy nadzieję, że to był miły początek ferii dla dzieci z MDK Kutno!!!
autor: Mirek  2018-02-02        Skomentuj 67

Warsztaty bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia
W piątek 19 stycznia 2018 r. w naszej szkole uczniowie klasy VII Katolickiej Szkoły Podstawowej, wraz z pedagogiem szkolnym panią D. Wielgus, uczestniczyli w Warsztatach bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia. Uczestnicy zostali zapoznani z ideą żywienia według nowej piramidy żywienia i aktywności fizycznej oraz warunkami przygotowania bezpiecznej żywności. Z pełnym zaangażowaniem przygotowywali smoothies z gruszek, pomarańczy i szpinaku, świeżo wyciskany sok z marchwi i jabłek oraz jogurt naturalny wzbogacony dodatkiem owoców i produktów pełnoziarnistych. U progu wyboru kolejnego etapu kształcenia siódmoklasiści zwiedzili szkołę oraz zostali poinformowani o kierunkach kształcenia. Warsztaty przygotowała i prowadziła p. Elżbieta Olejniczak wraz z uczennicami klasy I i II TZ – technik żywienia i usług gastronomicznych: O. Pawlak, P. Deką, N. Kaletą, Z. Tomasik, K. Włodarczyk, N. Stępień.
autor: Karolina  2018-01-22        Skomentuj 0

Szkolenie Barmańskie w „Troczewskim”
17 stycznia 2018 roku w „Troczewskim” odbyło się szkolenie barmańskie przeprowadzone przez Brand Ambasadora firmy Monin - Pawła Jaworskiego. Współpraca z firmą trwa od 5 lat i było to już trzecie szkolenie tego typu dla młodzieży naszejszkoły. W szkoleniu uczestniczyła grupa około 50 osób, wśród których byli reprezentanci różnych klas ZSZ Nr 2 oraz zaproszeni gimnazjaliści. Przedstawiciel firmy Monin zaprezentował syropy, puree, koncentraty, bazy i sosy używane w gastronomii oraz różnorodne możliwości praktycznego zastosowania tych produktów w barmaństwie. Uczniowie mieli również możliwość sprawdzić swoje umiejętności, stojąc za barem. Chętni mogli wcielić w życie swoje pomysły na drinki z wykorzystaniem produktów Monin. Szczególnie aktywni uczestnicy szkolenia zostali wynagrodzeni drobnymi prezentami od firmy sponsorującej szkolenie. Dzięki spotkaniu zainicjowanemu przez nauczyciela przedmiotów zawodowych, Ewę Żydowo, młodzież poznała podstawy sztuki barmańskiej, a ci, którzy odkryli w sobie pasję, dostali zaproszenia na szkolenie Master Monin.
autor: Karolina  2018-01-18        Skomentuj 3

Pracownicy naukowi Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w murach „Troczewskiego”
W dniu 17.01.2018 roku w murach „Troczewskiego” podpisana została umowa dotycząca objęcia patronatem naukowym Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu uczniów kształcących się w zawodzie technik technologii żywności oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Podpisania porozumienia dokonali dyrektor szkoły Urszula Macioszczyk oraz z ramienia uczelni dr inż. Tomasz Szablewski, reprezentujący Panią Dziekan Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu - dr hab. Bożenę Danyluk. Umowa umożliwia uczniom uczestnictwo w wykładach oraz zajęciach realizowanych na terenie Wydziału, wykładach otwartych, np. z ramienia Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych i Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów, jak również realizację zajęć dydaktycznych na terenie szkoły prowadzonych przez pracowników naukowych uczelni. Młodzież naszej szkoły i zaproszeni goście - uczniowie klas III gimnazjum - wysłuchali wykładów: „Karp czy panga” oraz „Jajo - fenomen życia” wygłoszonych przez prof. dr hab. Piotra Koniecznego i dr inż. Tomasza Szablewskiego z Katedry Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem. Wykład poprzedziła krótka prezentacja Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu. Inicjatorem spotkania była Julita Ryś - kierownik szkolenia praktycznego.
autor: Karolina  2018-01-18        Skomentuj 47

Zaproszenie od Dickensa - wycieczka do Łodzi
Dnia 15.01.2018 r. w odpowiedzi na zaproszenie Krakowskiej Agencji Artystycznej uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w przedstawieniu teatralnym „Opowieść wigilijna” w Teatrze Muzycznym w Łodzi. Młodzież miała wielką przyjemność obejrzeć adaptację teatralną jednego z najsłynniejszych dzieł Charlsa Dickensa o magii Świąt Bożego Narodzenia. Wśród bajkowej, urokliwej teatralnej scenografii na scenie wystąpili znani i lubiani aktorzy. Po uczcie duchowej przyszedł czas na wzmocnienie sił fizycznych w parku trampolin Saltos. Zabawa była przednia.
Galeria
autor: Karolina  2018-01-16        Skomentuj 76


 
Projekt UE


ProjektRzadowy
zawodowcy
 


aktualnie nie jest prowadzona żadna ankieta

 
     

© 2003- 2017 Kutno
hosted & design www.troczewski.pl